I en värld där biltillverkare slåss om att sälja flest bilar till konsumenter finns en ny utmanare, en utmanare som inte vill sälja flest bilar utan som hellre ser att man utnyttjar de befintliga bilarna till max. Lynk & Co (uttalas som co och inte company) är biltillverkaren som erbjuder ett helt annat koncept. Tillverkaren som är ett dotterbolag till både Volvo och Polestar, har med sin bilmodell 01 en annan strategi. Lynk & Co vill att man som ägare hyr ut sin bil i andra hand. Något som görs med en app där du markerar att bilen att tillgänglig. Lite som AirBnb fast för bilar. DOPEST fick chansen att testköra bilen på den nyöppnade Lynk & Co i Barcelona.

Första klubben i Spanien

Lynk & Co har landat i Barcelona. När de öppnar sin nionde klubb så blir det inte bara den första klubben i Spanien, men också Lynk & Co's största. I klubben kan man självklart provköra Lynk & Co 01, men det är främst en plats där medlemmar kan dricka en kaffe, nätverka eller delta i events. Klubben i Barcelona är designad med den spanska designstudion MASQUEESPACIO. Resultatet är en eklektiskt drömvärld i flera våningar med djärva skulpturer som mittpunkter. Till exempel finns ett mötesrum utformat som en undervattenspool, provrum inkapslat i ett smaragdberg och en 3D-printad kupol inspirerad av magen av en val - och det är i kupolen du hittar Lynk & Co 01.

Att Spanien blev ett val kändes givet då 10% av Lynk & Co medlemmarna är spanjorer vilket gör Spanien till topp tre av varumärkets marknader i Europa.

Lynk & Co - en glimt i framtiden?

Det blir snabbt tydligt att Lynk & Co är en modern biltillverkare som fokuserar på annat än att sälja fler bilar. Tvärtom så vill Lynk & Co hellre att man 'maximerar' användandet av bilarna man har. Hur görs detta då? Köper man en Lynk & Co 01 så betalar man en kostnad på månadsbasis, i denna kostnad får du en fullutrustad bil med det mesta. Man har medvetet valt att inte ha en massa tillägg som gör att kostnaderna drar iväg. När du äger en Lynk & Co så kan du enkelt dela bilen med släkt, vänner och andra medlemmar i Lynk & Co-communityt. Du får själva välja priset på 'uthyrningen', detta gör att du enkelt varje månad kan tjäna in pengar och på så sätt kan ägandet av en Lynk & Co 01 bli väldigt billig.

I Barcelona-klubben säger VD:n Alain Visser att bilindustrin inte är så hållbar som det oftast påstås. Han frågar sig hur något kan vara hållbart om det inte användas 95% av tiden? Med Lynk & Co vill man ta ett steg mot den hållbara riktningen. Han nämner även att man med Lynk & Co oftast riktar sig mot "normalanvändaren" istället för bilfantasterna. Något som blir väldigt logiskt, för om man bryr sig mindre om att äga något så är man mer öppen att dela med sig. Ett beteende vi sett bli mer och mer normaliserat på senare år.

Lynk & Co 01 - en komplett bil med finess

Hur är bilen Lynk & Co 01? DOPEST fick chansen att se vad bilen gick för under en längre bilfärd. Bilen kommer i två färgställningar: svart eller blå. Det är en laddhybrid som ska räcka 69 km, och om batteriet är tomt går den över till motorn, något som låter så självklart men inte är det på alla hybrider. Den kommer utrustad med panoramatak, automatlåda, 12,7 tums display (touch) med uppkoppling till Apple CarPlay och Android Auto, Harman ljudsystem, trådlös laddning och parkeringskameror. Ni förstår, listan kan göras lång. Det positiva? Alla bilar kommer med samma utrustning för ägarna.

Första intrycket vid körtestet var sätena. De sportiga sätena var lika bekväma som de såg ut. Bilen har tre olika körlägen: Pure, Hybrid & Power. Dessa tre lägen kan ändras under färden och när det görs så ändras belysningen i bilen - vilket blir en rolig detalj. Pure-läget kör enbart på el, hybrid (standardläget) och Power när du behöver ha lite mer tryck och fart. Den digitala mätaren var modern och snygg och kunde ändras den med. Instrumentpanelen: Av den långa listan med utrustning och funktioner fanns en rolig detalj - selfie-kameran. I bilen finns en selfie-kamera som kan både filma och fota föraren och passagerarna, så att alla får känna sig som James Corden. Kameran kan även riktas utåt och fota från bilens front. Vid testkörningen var det varmt och soligt och därför blev också tydligt varför panoramatak är en fröjd.

Med alla dessa funktioner så är det viktigaste i slutändan körningen. Lynk & Co kan i många öron kan låta obekant, även om vi hade någorlunda bra koll på tillverkaren så blev vi positivt överraskade i förarsätet. Vi testade de tre olika lägena och styrningen, och komforten kändes stabil och trygg. Även funktioner som "lane assist" fungerade utmärkt. Bilen är med sina funktioner, design och utrustning för personen eller familjen som vill slippa vela. Lynk & Co 01 är en snygg bil med komplett paket och hög kvalitetskänsla.

Lynk & Co visar på många sätt att man tänker på mycket mer än själva bilen. Med sitt fokus på medlemmarna, klubbarna och hur bilar ska användas i kombination med en komplett bil så visar Lynk & Co att framtidens biltillverkare är mer än bara bilar. Lynk & Co känns mer som ett lifestyle-varumärke som garanterat kommer uppskattas av den kommande generationen.