Mandems – vad gör man när man inte känner sig välkommen i sitt hem?

”Vi ville liksom uppmärksamma situationen och försöka få fler av våra kompisar att rösta”

Natten till söndagen, på valdagen laddades ett klipp upp på YouTube. Tre 18-åriga killar från Rågsved, Solna och Södertälje bestämde sig för att dela en demo av sin låt "Dax att åka hem". Singeln kom som en motreaktion på ett klipp från den nazistiska och rasistiska extremistorganisationen AFS:s(Alternativ För Sverige) "Återvandrings turné", där de uppmanade personer med rötter ifrån länder som Turkiet, Eritrea, Marocko och Afghanistan att packa sina väskor och åka "hem”. Artisterna Elton, George och Solomon går under namnet Mandems.

Inspirerade av det rådande samhällsklimatet, vardagsrasism och kanske även valet, satte trion fingret på känslan av att inte känna sig välkommen i landet man bor i, trots att det är ens hem. Såhär säger gruppen om låten som snabbt blev en viral succé:

 

”Efter att ha besökt en studio för första gången 6 timmar tidigare, Så laddade vi upp vår demo på youtube kl.00 på söndagsnatten! När vi vaknade dagen efter så hade vi missade samtal av två stycken skivbolag och låten hade redan fått 20.000 lyssningar! Det är helt galet”

 

Förutom att försöka sprida glädje och värme i en situation som för många kan kännas hopplös och sorglig, hade låten även som syfte att uppmana människor att gå och rösta. Flera andra artister och medieprofiler, däribland Pato Pooh, Leslie Tay och Ros uppmanade sina följare att göra sin röst hörd den 9 september. Snabbt efter att klippet laddats upp på YouTube började unga skapa egna danser och tolkningar som spreds på sociala medier.

"Dax att åka hem" är producerad av Moe Sakwanda och Mats Karlsson. Mandem samarbetade med Michel Dida i låtskrivarprocessen.

Lyssna på låten som redan nått 100.000 lyssningar(!) nedan.