Bekräftat: Femte 'Matrix'-film är planerad

Den ikoniska filmserien fortsätter comebacken efter 'Matrix: Resurrections' från 2021 – här är allt vi vet om regissör & skådespelare

The Matrix från 1999 är av många ansedd som en av de mest inflytelserika filmerna på hela sci-fi/action genren. Keanu Reeves spelar en datorhackare kallad Neo som är trött på sitt vanliga jobb. När han en dag lockas av en vacker främling till en undre cybervärld förändras dock allt han någonsin trott på, då han måste välja sida i ett krig mellan simulationen och den verkliga världen.

Filmen revolutionerade hur filmer använder sig av VFX med sina 120 kameror och ”bullet-time”-sekvenser, de ikoniska scenerna där kulorna flyger i slow-motion. Två uppföljare släpptes under 2003, Matrix Reloaded och Matrix Revolutions, som båda möttes av ljumna recensioner.

Nu bekräftar Deadline att en femte film är bekräftad, vilket blir den första sedan Matrix: Resurrections från 2021. Filmen är fortfarande på planeringsstadiet och det är oklart om de ursprungliga skådespelarna som Keanu Reeves, Carrie Anne-Moss & Lawrence Fishburne kommer att medverka.

Det blir den första Matrix-filmen som inte skrivs eller regisseras av någon av Wachowskisystrarna, som ligger bakom alla tidigare filmer. Lana Wachowski kommer dock att vara exekutiv producent. Istället regisserar den Oscarsnominerade Drew Goddard, som skrivit The Martian (2015) och regisserat The Cabin in the Woods (2011) bland mycket annat.