Foto: Sotheby's

Messis VM-tröjor kan säljas för över 100 miljoner

Matchtröjor som bars av guldkaptenen kan slå rekord i försäljningspris, delar av summan ska skänkas bort

Lionel Messi, nyligen utnämnd till världens bästa herrfotbollsspelare för åttonde gången, krönte sin legendariska karriär med att vinna VM med sitt Argentina i Qatar 2022. Nu kan du köpa hem en bit fotbollshistoria genom Sotheby's auktion för sex av Messis sju officiella matchtröjor från turneringen, inklusive den han bar i finalen mot Frankrike.

Den sjunde tröjan bytte han bort i gruppspelsmatchen mot Australien, men utöver den är samtliga tröjor från turneringen inkluderade i auktionen som enligt The Athletic estimeras hamna runt 10 miljoner dollar, vilket är över 100 miljoner svenska kronor. Delar av försäljningssumman kommer att doneras till barnsjukhus i Barcelona, något auktionshuset själva bekräftade till BBC.

"En del av intäkterna från auktionen kommer att doneras till Unicas Project, som leds av Sant Joan de Deu (SJD) Barcelona Children's Hospital med stöd av Leo Messi Foundation, för att tillgodose behoven hos barn som lider av sällsynta sjukdomar", sa representanter för Sotheby's.

Når priset upp dit slår auktionen rekordet för den dyraste försäljningen av en fotbollströja någonsin. Rekordet hålls av Diego Maradonas klassiska Argentina-tröja från VM 1986, där han gjorde det historiska målet med "guds hand" mot England, som auktionerades ut av Sotheby's för runt 90 miljoner kronor förra året.

Messis tröjor kommer att visas på Sotheby's huvudkontor i New York under en gratis, offentlig utställning under budgivningsprocessen, som är öppen mellan den 30:e november och den 14:e december. Du kan läsa mer om auktionen på deras hemsida.