Här är världens populäraste E-Sportspel

Har du spelat någon av dem?

Idag lördagen den 4:e november kommer E-Sportens dag till Stockholm, ett koncept som arrangeras av Svenska E-Sportsförbundet tillsammans med sponsorer som inet och åker land och rike runt på helger mellan den 7:e oktober till den 9:e december.

För att fira dagen har vi samlat 5 av de spel som har flest aktiva e-sportslag globalt.

Foto: Valve

1. Counter-Strike – 6 040 aktiva lag

På första plats har vi vad många anser vara E-Sportens gudfader: Counter-Strike, ofta känt under förkortningen CS. Efter debuten som en mod av Half-Life 1999 köpte originalets utvecklare Valve upp serien och släppte den kommersiellt som Counter-Strike år 2000 och förstapersonsshootern blev snabbt populär över hela världen. Flera uppdateringar och moderniseringen CS:GO senare släpptes Counter-Strike 2 tidigare under hösten, och CS är efter 23 år på marknaden populärare än någonsin.

Några av de största lagen som spelar CS i Sverige är Ninjas in Pyjamas, fnatic & GamerLegion.

Foto: Epic Games

2. Rocket League – 3 823 aktiva lag

Fotboll + Bilar + Raketmotorer. Så enkel är egentligen grundidén för Rocket League, som släpptes år 2015 för Playstation 4 & PC som en uppföljare på utvecklaren Psyonix mindre populära Battle-Cars från 2008. Till skillnad från originalet använde sig Rocket League av viral marknadsföring genom streamers samt en lång period av testning för att få bilarnas fysik helt perfekt. Detta resulterade i en explosionsartad popularitet när spelet släpptes och redan under samma år introducerades den första säsongen av professionell Rocket League till MLG (Major League Gaming).

Några av de största lagen som spelar Rocket League i Sverige är DSQ, OGC FC & Vizionary.

Foto: Esports.net

3. League of Legends – 3 669 aktiva lag

Ofta kallat LoL, är League of Legends en av de mest välkända varumärkena inom E-Sport & datorspelande i allmänhet. Skapat av Riot Games som en fortsättning på strategispel som Warcraft, har spelet växt sig till en E-Sportsjätte sedan lanseringen 2009. Det populäraste spellägget är "Summoner's Rift", där spelare delas in i två lag och försöker ta sig över till motståndarens halva och förstöra deras bas, kallad "Nexus". Även inom E-Sport är det spelläget störst och LoL har i perioder beskrivits som världens största E-Sport, då det anordnas turneringar med mångmiljonbelopp i prispotten varje år.

Några av de största lagen som spelar League of Legends i Sverige är Godsent, FALKN & Granit.

Foto: Riot Games

4. Valorant – 2 756 aktiva lag

Strax efter deras största hit kommer Riot Games näst största spel Valorant, som även är listans nyaste spel med en lansering under 2020. Med inspiration från Counter-Strike, Overwatch och andra FPS-spel ville Riot skapa en egen lagbaserad taktisk shooter, optimerad för just E-Sporten. Spelare väljer karaktär ur en uppsättning av "agenter", vilket är karaktärer baserade på flera länder och kulturer runt om i världen med futuristiska touches. Riot Games själva håller även i spelets största E-Sportsturnering "Valorant Champions Tour", som spelats kontinuerligt sedan 2021.

Några av de största lagen som spelar Valorant i Sverige är Alliance, HSDIRR & KOVA.

Foto: Valve

5. DotA 2 – 2 203 aktiva lag

Listan rundas av som den började, med ett spel uppköpt av Valve. Som många andra spel började DotA, eller Defense of the Ancients, som en mod av Warcraft under 2003 och baserar sig på samma strategibasis som LoL och liknande spel. Det växte snabbt till en av världens populäraste PC-spel och 2009 tog Valve tag i taktpinnen för att utveckla DotA 2, som släpptes 2013 och idag är bland de mest lukrativa platserna för E-Sport då internationella turneringar samlat på sig upp mot 40 millioner dollar i prispotter.

Några av de största lagen som spelar DotA 2 i Sverige är Alliance, Bald Reborn & Ninjas in Pyjamas.


Via: E-Sports Charts