Michael Jacksons första studioinspelning släpps digitalt

Svenskt företag inblandade i release som görs tillsammans med MJ:s mamma, spelades under hans tid som barnartist

Den 13:e juli 1967 besökte åttaårige Michael Jackson och hans bröder i Jackson 5 inspelningslokalen One-Derful i Chicago för deras allra första studiosession. Denna dag markerar första gången i Michaels liv som han sjöng i en studiomikrofon och ögonblicket då hans röst för första gången spelades in på band. Sedan den dagen för 56 år sedan har inspelningen av ”Big Boy (One-Derful Version)” aldrig släppts digitalt, förrän nu.

Bakom släppet ligger det amerikanska musikbolaget Recordpool, ägare av inspelningen, och svenska anotherblock – en blockchain-baserad musik- och royalty-marknadsplats som tidigare presenterat låtar från bl.a. Rihanna, The Weeknd och Justin Bieber. För 25$ (cirka 260kr) erbjuds ”Big Boy (One-Derful Version)” via anotherblocks musikspelare, samt bilder av originalinspelningen och stems (separata ljudfiler). För den riktigt hängivna samlaren finns även en ”limited edition” med extra låtar för 100$ (cirka 1 047kr).

”Vi är oerhört stolta och glada över att nu kunna dela denna betydelsefulla del av musikhistorien med resten av världen. Släppet av ”Big Boy (One-Derful Version)” markerar inte bara ett ikoniskt musikaliskt ögonblick utan lyfter även fram den enorma potential som dagens teknik har att förlänga livet och värdet på musik”, säger Michel D Traore, medgrundare och VD för anotherblock.

Upptäckten av inspelningen gjordes år 2009 av Chicago Reader-journalisten Jake Austen. I sin research för en artikel om The Jackson 5s första singel hittade han ett annat spår till detta band som ingen visste existerade. Inspelningen står i stark kontrast till den polerade musik som The Jackson 5 senare skulle skapa för Motown. En senare omspelad version av ”Big Boy” släpptes som The Jackson 5:s första singel, me originalet har varit borta fram tills nu.

Släppet görs i samarbete med Michaels mamma, Katherine Jackson, och en del av intäkterna kommer att doneras till Legacy Foundation. Säljstarten görs idag, torsdagen den 7:e december 2023, via anotherblock.