Initiativet 'Mission Talita' visar utsatta kvinnors verklighet via GTA-spelet

Fyra nya missions i spelet 'GTA V' ger en alternativ storyline för att öka medvetenheten

Den ideella organisationen Talita har lanserat en ny spelupplevelse i Grand Theft Auto V (GTA) baserad på verkliga berättelser från kvinnor som har fallit offer för prostitution och människohandel. Spelet är en mod på GTA V kallad Mission Talita, som vänder upp och ner på den kultförklarade GTA-seriens narrativ genom att låta spelare ge sig ut på uppdrag för att rädda prostituerade i Los Santos.

Genom att ladda ner Mission Talita-modden får GTA V-spelare tillgång till fyra nya uppdrag baserade på verkliga berättelser om Carmen, Bianca, Emmy och Anastasija, kvinnor som Talita har räddat från prostitution och människohandel mellan 2017 och 2023.

”2024 är en milstolpe i Talitas historia då vi firar tjugoårsjubileum. Med dagens lansering av Mission Talita vill vi visa vår fortsatta hängivenhet till att hitta nya sätt att synliggöra den grymma verklighet som allt för många kvinnor runt om i världen lever i”, säger Anna Sander, grundare av Talita.

”Då GTA är ett av världens mest spelade och streamade TV-spel ser vi Mission Talita som en trojansk häst som tillåter oss att komma i kontakt med en målgrupp vars hjälp vi behöver för att skapa verklig förändring över tid”

Spelet innehåller också en exklusiv radiokanal med musik av bl.a. Swedish House Mafia feat. Sting. Målet är att öka medvetenheten bland unga män – en målgrupp som har varit erkänt svår att nå – och engagera dem i kampen om att förändra de attityder som driver efterfrågan på sexuella tjänster.

Samtliga uppdrag utspelar sig på Los Santos gator. Men till skillnad från spelets vanliga händelseförlopp, där prostituerade utnyttjas, misshandlas, rånas och till och med dödas, vill man med Mission Talita vända på narrativet genom att låta spelare bekanta sig med varje kvinnas berättelse innan de skickas ut på uppdrag att hjälpa kvinnorna ut ur prostitution. På så vis får spelare inblick i den verklighet som miljontals kvinnor ställs inför varje dag och vad Talita gör för att hjälpa dem.

Mission Talita kan laddas ner via kampanjsidan missiontalita.com. Sajten innehåller också berättelserna om de kvinnor som spelet är baserat på, tillsammans med fakta och statistik om prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Besökare kan även välja att stödja Talitas arbete genom donationer eller genom att köpa exklusiv Talita x Sneakersnstuff merch, där alla intäkter går till att stödja organisationens fortsatta arbete.

Talita är en ideell organisation grundad av Anna Sander och Josephine Appelqvist. De erbjuder en väg ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål och in i ett nytt liv. De arbetar förebyggande, uppsökande och rehabiliterande och verkar i Sverige, Mongoliet, Rumänien, Kenya och Filippinerna. I Sverige driver Talita två skyddade boenden med rehabilitering i Stockholm (Villa Talita och Lilla Talita) samt en mottagning.
 
Utvald statistik:
  I Sverige har 1 av 10 män köpt sex.   
  66% av människohandeln är kopplad till kommersiell sexuell exploatering.  
  99 miljarder dollar är den uppskattade årliga omsättningen av sexhandel och prostitution.  
  89% av kvinnorna som utsätts för prostitution uppger att de vill lämna prostitutionen men att de inte har något annat val än att fortsätta.
  UNOCD uppskattar att 140 000 offer för människohandel exploateras varje dag i Europa.  
  63% av kvinnorna inom prostitution har blivit våldtagna, och 71% har utsatts för fysisk misshandel inom prostitution enligt en studie från 2003.