Idag lanserar Motorola nästa steg i sin mobila utveckling genom edge 40 neo. Den tredje versionen i edge-serien är den mest stilrena någonsin då ett cover i veganskt läder ger en premium-känsla både i handen och för ögonen, samtidigt som ett unikt partnerskap med färgmästarna på Pantone sätter liv på looken. Samtidigt som mobilen avtäcktes fick vi även de nya tillskotten i den tidigare etablerade g-serien, och DOPEST var på plats för att få en första titt på alltihop.

edge 40 neo

Den senaste modellen från Motorola har fokus på smidighet, kraftfullhet & hållbarhet. Med ett 5000 mAh-batteri och 68 W TurboPower snabbladdare (som följer med i lådan) går du från 0 % till 50 % på bara 15 minuter. Den blixtsnabba MediaTek Dimensity 7030-processorn gör även att gaming, streaming & andra batterikrävande aktiviteter rör sig sömlöst, med stor plats för data genom 12GB RAM och 256GB minne.

Den är den första i edge-serien som är IP68-klassad, vilket innebär att den är vattentät även under vatten. En stor nyhet som ger extra skydd för den stora 6,55 tums skärmen, som är i pOLED HD med 144hz, 1300 nits ljusstyrka och även dolby atmos stereoljud i högtalarna.

50MP Ultra Pixel-kameran är även en höjdpunkt. Det förbättrade automatiska mörkerseendet ger mer levande bilder i mörker eller dåligt ljus. Kameran använder 40 % större pixlar än föregående generation, vilket släpper in mer ljus, förbättrar bildkvaliteten och skapar levande bilder oavsett om det är dag eller natt. Stabilisering är även förbättrat för både bilder och video tack vare OIS, som går att stänga av och på.

Ett stort fokus för neo är smidigheten i vardagen. Tjänsten Connect fungerar ungefär som Googles Chromecast eller Apples Airplay, fast med en ännu mer sömlös UI. Med en enkel parning genom qr-kod kan du synka luren till din PC, TV eller annan extern skärm. Därefter kan få upp det du vill, hur du vill, på skärmen, utan att behöva gå igenom onödiga menyer. Det är helt enkelt en så kallad "förlängning av content". Med Moto Secure och Family Space får du även nya möjligheter till säkerhet, genom bl.a automatisk phising-koll, virus-scan &  alternativ för att begränsa app-tillgång. Om du exempelvis vill låta ditt barn använda din mobil, kan du sätta en timer med bara vissa appar aktiverade.

Motorola edge 40 neo den första Motorola edge-enheten som använder sig av Lenovos CO2Offset Services för att kompensera för CO2-utsläpp genom utsläppsminskningar under hela dess genomsnittliga livscykel och stöder klimatprojekt runt om i världen. Den levereras också i en 100 % plastfri förpackning med sojabläck och 60 % återvunnet material. Genom ett samarbete med svenska agood company levereras Motorola edge 40 neo också med ett 100 % växtbaserat fodral som även är världens enda 100% cirkulera mobilskal, skalen kan tas tillbaka, malas ner och tillverka ett helt nytt produkt (agood company återvänder material i allt från mobilskal till julgranskulor).

Varje fodral matchar färgen på den valda modellen, vilket fått sig en unik touch genom Pantone, den amerikanska färgmakaren som jobbar med att designa och hantera färger. De har tidigare arbetat med märken inom vilt blandade branscher som Microsoft & Lacoste, men deras partnerskap med Motorola är det första någonsin för en mobils kropp, vilket även syns med en märkning med Pantones logga och den valda färgen på varje lur. Neo finns i tre färger: Black Beauty, Soothing Sea & Caneel Bay, som alla har en yta i vegansk läder som ger både en lyxig finish och ett stadigare grepp.

Motorola edge 40 neo är tillgänglig nu via Motorolas hemsida eller hos utvalda återförsäljare med ett rekommenderat pris på 4 999kr.

 • Marshmallow Blue. Foto: Motorola
 • Midnight Blue. Foto: Motorola
 • Viva Magenta. Foto: Motorola

g84

En förstärkt version av en tidigare modell är Motorolas Moto g84, som även den har en kraftfull Snapdragon 695 5G Mobile Plattform som ger hastigheter på upp till 2,2 GHz med 6 nm processteknik, ett starkt 5000 mAh batteri med en TurboPower 30W laddare samt en klar 50MP kamera.

Den första i moto g-familjen som har Pantones "Colour of the Year" för 2023, den djupt röda Viva Magenta. Fler unika färger inkluderar Marshmallow Blue, som tillsammans med Viva Magenta finns i den veganska läderfinishen, och Midnight Blue som har en matt plastbaksida för mer klassisk profil. Mobilen är även IP54-vattenavvisande, vilket inte ger full vattentäthet men bra skydd mot regn och damm.

Motorola g84 är tillgänglig nu via Motorolas hemsida eller hos utvalda återförsäljare med ett rekommenderat pris på 3 599kr.

 • Foto: Motorola
 • Foto: Motorola

g54

Mellanvalet Moto g54 kommer med en 6,5-tums FHD+ 120Hz-skärm med Dolby Atmos stereohögtalare samt MediaTek Dimensity 7020, en kraftfull åttakärnig processor som erbjuder frekvenser upp till 2,2 GHz. En allround-enhet som är byggd för underhållning, med de fyra färgerna indigo blue, mint green, glacier blue & midnight blue, varav mint green kommer i det veganska lädret medans de andra har den mer matta finishen.

Såklart har även denna modell ett 5000 mAh batteri med Turbopower laddare, för att hålla igång under gaming, streaming eller andra krävande aktiviteter som drivs med den snabba 5G-uppkopplingen.

Motorola g54 är tillgänglig nu via Motorolas hemsida eller hos utvalda återförsäljare med ett rekommenderat pris på 2 599kr för 128GB samt 2 899kr för 256GB.

 • Steel Grey. Foto: Motorola
 • Sky Blue. Foto: Motorola
 • Butter Cream. Foto: Motorola
 • Pale Lilac. Foto: Motorola

g14

Sist (och minst) har vi Moto g14, en budgetvänlig enhet som ändå erbjuder en mängd premiumfunktioner. En Full HD+-skärm ger skärpa samtidigt som Dolby Atmos och Spatial Sound by Moto ger ett omsvepande ljud.

Ett 50MP-kamerasystem ger även kvalitet för bilde on-the-go. Det huvudsakliga kamerasystemet har Quad Pixel-teknik för 4 gånger bättre känslighet i svagt ljus än tidigare g-generationer. Den har också en dedikerad Macro Vision-kamera som tar dig närmare motivet för att se detaljer som missas med ett standardobjektiv.

Även här har färgerna hamnat i fokus, med ett par unika val för just Moto g14. Denna version finns i färgerna Pale Lilac, Butter Cream, Steel Grey & Sky Blue. Likt g54 har den även en vattenavvisande design som skyddar mot spill och stänk.

Motorola g14 är tillgänglig nu via Motorolas hemsida eller hos utvalda återförsäljare med ett rekommenderat pris på 2 199kr.

Osläppt prototyp

Under en uppvisning av modellerna fick vi på DOPEST även en titt på en osläppt prototyp för en Motorola-modell med en rullande skärm. Modellen har ännu inget namn och inga bilder var tillåtna, men här är några av de detaljer vi noterade när vi fick känna på luren:

 • Från deras in-house studio 312 lab
 • Har en skärm som vecklar ut sig horisontalt. När du t.ex använder selfie-kameran scrollar den ner, för att sedan scrolla upp igen när du inte behöver kameran. Således
 • Skärmen kan rulla runt till framsidan, så att personen du fotar även kan se sig själv. Mobilen är även vikbar.
 • Väldigt lätt, kan vikas ihop till en storlek ungefär lika stor som en plånbok.