Musiken du inte vill missa - Januari 2020

Ny musik att addera till spellistan.

Varje månad samlar vi en lista över några av våra favoritlåtar från förra månaden, för att lyfta musik som vi inte upplever fått tillräckligt mycket uppmärksamhet. Månadens lista inkluderar namn som Tory Lanez, VYBZ Kartel och Bryson Tiller. Spana in listan nedan för att hitta ny musik att lägga till i din spellista! 

Tory Lanez  – “K Lo K” (feat. Fivio Foreign)

Tory Lanez, artisten som utnämnt sig själv till “best rapper alive”, släppte för bara någon dag sedan singeln “K Lo K” med Fivio Foreign. Sångaren från Toronto kom nyligen ut med sitt hyllade mixtape Chixtape 5. “K Lo K” är en hård drill-låt med spanska inslag. Lanez har tidigare samarbetat med Brooklyn-artisten Fivio Foreign på “Big Drip (Remix)”, nu återförenas de igen på den nyligen släppta singeln. 

Big Baby Scumbag, CadyCutThroat  – “N**GAS IN SWEDEN (INTERLUDE)”

Florida-rapparen Big Baby Scumbag följer upp debutprojektet Juvenile Hell från 2019 med albumet Big Baby Earnhardt. Han är känd för sitt unika sound och mixar Southern-trap med Soundcloud-rap. Albumet gästas av namn som Lil B, lil aaron samt den svenska producenten CadyCutThroat som ofta kopplas till Drain Gang och Sadboys. Egentligen är hela albumet värt att lyssna igenom från början till slut, men i dag väljer vi att lyfta just det CadyCutThroat-producerade, R’n’B-drypande, mellanspelet “N**gas in Sweden (Interlude)”.

NEZ – “Wild Youngster” (feat. ScHoolboy Q)

Under januari släppte NEZ (ena halvan av den amerikanska producentduon Nez & Rio från Chicago) en deep-house banger tillsammans med Crash Talk-rapparen ScHoolboy Q. Med sin hårda, medryckande basgång känns låten som en given klubbhit. I den tillhörande svartvita musikvideon syns bland annat Nez och ScHoolboy, men även artisterna Vic Mensa och Towkio samt skådespelerskan Jhemma Ziegler. 

Mick Jenkins  – “Carefree”

Mick Jenkins släppte nyligen EP:n The Circus, som av rapparen beskrev som en förberedelse inför ett kommande album. Ett av de mest utstickande spåren är “Carefree”. Den mjuka neo-soul låten fick en tillhörande drömsk musikvideo. Trots det mjuka soundet har “Carefree” en djupare betydelse och Jenkins diskuterar fördomar, rasism och polisvåld. 

VYBZ Kartel – “More Than You Receive” (feat. Jesse Royal)

VYBZ Kartel är kanske mest känd för “Clarks” från 2012, en hitlåt som fortfarande roterar på dansgolven. Dancehall-legenden släppte under januari sitt 14:e studioalbum To Tanesha, bestående av totalt tio spår. Plattan har ett tydligt romantiskt tema och är, likt titeln indikerar, en hyllning till artistens partner Tanesha “Shorty” Johnson som ofta omnämns i hans musik. Ett av våra favoritspår är den bultande “More Than You Receive” om kärlek, smärta och krossade hjärtan.

FredRarrii – “Money On My Head Pt. 2”

FredRarrii är ett av de senaste tillskotten på Miamis hiphop-scen. Nykomlingen har bara varit aktiv i drygt två år, men introducerade sig med debut-EP:n Perfect Timing den här månaden. Projektet gästades av stora namn som DaBaby, Moneybagg Yo, Yungeen Ace och 9lokkNine. Ännu hör han till den amerikanska underground-scenen men förväntas bli ett av de intressantaste nya namnen i år.

Smoove L  – “Apollo”

Up-and-coming Brooklyn-rapparen Smoove L är ett av de hetaste namnen på drill-scenen just nu. Även om han helst inte stämplar sig själv som en drill-rappare, påminner hans sound starkt om artister som Pop Smoke inom samma genre. Genren har fått ett stort uppsving under det senaste året och till och med artister som Drake har gett sig in på samma spår. Låten “Apollo” släpptes ursprungligen via Smoove L:s Soundcloud. Nyligen signades han till Run Music LLC / Interscope Records och låten “New Apollos” släpptes via Spotify under namnet “Apollo”.

iann dior – “Good Day”

iann dior är ett ungt stjärnskott från Texas, med rötter i Puerto Rico. 20-åringen släppte nyligen det uppmärksammade projektet Industry Plant men är mest känd för låtar som “gone girl”, “emotions” och “molly”. Utmärkande för iann är hans emo-rap-estetik och kombinationen av sugar- och SoundCloud-trap. Under januari kom hans lyckopiller till singel – “Good Day” med tillhörande musikvideo.

J Hus – “Repeat” (feat. Koffee)

Vi har tidigare lyft J Hus senaste studioalbum Big Conspiracy, som utan tvekan varit ett av den här månadens starkaste fullängdare. Vi vill trots det lyfta ett av våra absoluta favoritspår från projektet, nämligen “Repeat”. Låten gästas av den unga Koffee som nyligen blev den första kvinnliga artisten att vinna kategorin “Årets Reggae-album” under amerikanska Grammy Awards 2020.

D Smoke – “No Commas”

D Smoke från Inglewood, Kalifornien, känns igen från Netflix-serien Rhythm + Flow. Singeln “No Commas” följer upp rapparens senaste singel “Fly” och blir därmed ett andra smakprov från hans kommande album Black Habits. D Smoke är inte rädd för att diskutera politiska ämnen i sin musik. I musikvideon till “No Commas” lyfts starka kvinnor och feministisk frigörelse.

Bryson Tiller – “For Nothing” (feat. Lil Yachty)

Vid månadens slut överraskade Bryson Tiller med att släppa det Lil Yachty-gästade spåret “For Nothing” via sin SoundCloud. Den glittrande singeln mättar fansens hungriga magar i väntan på hans projekt Serenity som väntas släppas senare i år.