Rågsveds-rapparen Naod inledde musikkarriären tidigt. En familjetragedi blev startskottet som ledde till att han isolerade sig med penna och block. Vid karriärstarten, för några år sedan, ingick Naod i en duo tillsammans med Jireel. Efter en tid splittrades dem, och rapparna valde att fokusera på respektive solokarriärer. Strax efter uppbrottet signades Jireel av skivbolaget Nivy. Samma år släppte han den välkända singeln "Cataleya". Under tiden som Jireels karriär blomstrade, hördes inte mycket från Naod. Det betydde däremot inte att han lagt av med musiken. Tvärtom jobbade han hårt i det tysta, vilket snart skulle komma att ge avkastning ...

Under 2015 utsågs Naod till en av medlemmarna i projektet "Nästa Nivå" där nyfunna stjärnor coachas av några utav Sveriges främsta artister. Rapparens medverkan fick många att öppna upp ögonen för hans talang. Kort därpå byggde han upp en stark fanbase ,och släppte singeln "Dö Rik". Men sedan försvann han för en stund ... Kanske isolerade han sig återigen med penna och block för att komma tillbaka ännu starkare? 2016 dök Naod upp på Gee Dixons "Shouf Remix". Var det äntligen dax för den unga rapparen att få skina på den svenska hiphop-scenen? Månaderna gick, och när han efter gästinhoppet inte släppte mer musik, frågade sig många återigen vart han tagit vägen. Dopest ställde sig samma fråga i en tidigare intervju med rapparen och fick då svaret:

 

"Jag behövde komma bort från hela musikgrejen en stund och fokusera på annat. Även om jag inte släppte ny musik eller var aktiv på sociala medier, satt jag ändå hela tiden i studion och jobbade. Jag har hela tiden jobbat vidare. Jag höll mig borta ett tag, men nu är jag tillbaka för att stanna."

 

Rågsved - Sveriges Atlanta

Att rapparen är tillbaka för att stanna har han definitivt bevisat i år. Under 2018 har han redan levererat fem musiksläpp, varav den senaste singeln "Dra" släpptes förra veckan. 19-åringen visar inga tecken på att sakta ner tempot ... Han berättar att - utan musiken skulle han förmodligen befinna sig på en arbetsplats som han aldrig skulle vilja föreställa sig själv jobba på. Naod är uppvuxen i Rågsved där en helt ny generation av artister som Jireel, Lokal, ALN, Ibbe, Jamkid och Patryk växt fram. Rapparen kallar sig ofta"Nines", ett namn som också lagt grunden till namnet för hans label "NINEWAY".

Du har i princip släppt en ny singel varje månad. Hur kommer det sig att du varit så aktiv, och kommer du fortsätta i samma takt? 

"Absolut! Jag spelar in nytt hela tiden så jag är "strapped" med låtar. Minst en låt varje månad kan man förvänta från mig nu."

Din senaste musikvideo är inspelad i Dubai och skiljer sig mycket från dina tidigare videor. Hur viktigt är kreativitet för dig?  

"Kreativiteten är nästan viktigast enligt mig, nya tankar gör att jag forsätter drifta i ett högt tempo."

Just nu uppmärksammas många artister från Rågsved. Varför tror du att det skapas så mycket musik där?

"Vi har haft det snacket tusentals gånger här, och har kommit på lika många svar. Men i slutet av dagen tror jag att Rågsved i vår generation är Sveriges Atlanta."

Du kallar dig ofta för "Nine", vilket även gett inspiration till namnet för ditt skivbolag  -"NINEWAY". Men vad står det egentligen för?

"Smeknamnet "Nine" är en förkortning av "Ninenine", vilket jag kallats för ett bra tag sedan. Men hur namnet kom till är historia ...

Att Naod har lagt i full växel och nu blickar framåt, råder det inga tvivel om. Utan att vilja avslöja för mycket berättar han att vi kan förvänta oss en hel del framöver, och många sena nätter i studion. När vi frågar om inspiration från förr, nämner han tre favoritartister från 90-talet -  Puffy, Mase och Biggie. När vi frågar om det finns något han skulle vilja ta tillbaka från samma era, blir svaret enkelt: "Beatsen som Puffy låg bakom ..."
I år har Naod, tillsammans med sina vänner, tagit ett stort kliv in på den svenska hiphop-scenen. Men att detta enbart är starten för 19-åringen, det är ett som är säkert!
I artikeln bär Naod Levi's SilverTab-kollektion. Du finner den här