• Foto: Neuralink

Elon Musk letar testpersoner till sitt hjärnchip

Neuralink har skapat köer av frivilliga

Tidigare i år fick Elon Musks sidoprojekt Neuralink tillstånd av US Food and Drug Administration att börja testa sin produkt på människor, vilket är ett hjärnimplantat bestående av ett litet chip som enligt Musk ska kunna fungera som en "Fitbit för din skalle".

Nu börjar snart processen med att testa chippet på riktigt, det rapporterar Bloomberg. Enligt en källa som jobbar nära inpå Musk och har besökt fabriken flera gånger berättar att företaget siktar på att operera 11 personer nästa år och mer än 22 000 fram till 2030. Redan i september gick Neuralink ut med att de söker eventuella testpersoner och enligt Bloomberg är det nu bekräftat att ansökningarna tas på allvar.

Om du vill anmäla dig som frivillig testperson måste du först fylla ut ett långt formulär, för att försäkra om att du är kvalificerad för de tester de planerar att utföra. Eventuell ekonomisk ersättning är inte bekräftat, eller när testerna skulle ta plats. Vi vet dock att företaget främst söker människor som är helt eller delvis paralyserade och under 40 år gamla, då deras grundmål är att hjälpa dessa människor återfå rörelse och/eller känsel.

Själva proceduren ska enligt källan ta ett par timmar, då en en kirurg först ska utföra kraniektomi, då en bit av skallen tas bort. Sedan ska en robot föra in enheten, tillsammans med dess ultratunna uppsättning av cirka 64 trådar. Enheten kommer även att ersätta den del av skallen som avlägsnats.