• Foto: "Fetty Luciano - What We Doin' ft. Casanova" via Youtube / Skärmavbild

New York-rapparen Casanova dömd till 15 år

Döms efter en utdragen RICO-rättegångsprocess, pekas ut som ledare för The Untouchable Gorilla Stone Nation Bloods

RICO-fall har svept över den amerikanska hiphop-världen under de senaste åren. RICO står för "Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act" och innebär att de åtalade anklagas för att ha begått brott i ett gäng eller annan kriminell organisations namn i syftet att främja och stärka gruppen, istället för att åtalas för ett enskilt brott. Lagen infördes under maffians tid under det tidiga 1900-talet, för att komma åt de som ledde organisationerna utan att själva begå de mindre brotten.

En av de första rapparna i nutid som dömdes i ett RICO-fall var Bobby Shmurda och hans GS9, mest aktuellt just nu är Young Thug och hans YSL. En av de mest uppmärksammade fallen någonsin var det mot 6ix9ine och hans 9Trey Bloods, som han ökänt valde att vittna emot och därmed själv släpptes på villkorlig dom.

Brooklyn-rapparen Casanova var en av de namn som förekom i utredningen, då en fight mellan 6ix9ine och hans gäng Untouchable Gorilla Stone Nation Bloods ska ha lett till en skjutning inne i arenan Barclays Center. De slöt senare fred och var även med på låten "Get The Strap" med Uncle Murda & 50 Cent, innan Casanova som många andra distanserade sig från 6ix9ine efter hans vittnesmål. Inte långt därefter drogs han dock själv in i ett RICO-åtal för sitt eget gäng, där han pekades ut som ledare.

Nu är det bekräftat att den 36-årige Casanova, eller Caswell Senior som han egentligen heter, döms till 188 månader (lite över 15 år) i fängelse för sin inblandning i gänget. UGSNB ska bland annat ha stått bakom omfattande narkotikasmuggling i New York med omnejd och en rad skjutningar och andra våldsbrott. Även om Casanova inte knyts till ett av dessa brott specifikt, så döms han som tidigare nämnt för sin ledarroll i grupperingen.