• Foto: HYPEBEAST via Youtube / Skärmavbild
  • En av Tom Sachs senaste samarbeten med Nike, "General Purpose". Foto: Nike

Nike bryter med Tom Sachs efter anklagelser

Legendariska designern sägs ha förnedrat anställda i sin studio, Nike bekräftar uppbrottet men nämner inget om anklagelserna

Amerikanske designern och konstnären Tom Sachs har inte varit främmande för rubrikerna. Från att ha gjort hemgjorda vapen för en utställning 1995 till att göra skulpturer med namn som "Chanel Guillotine" och "Prada Deathcamp" 1998. På senare år han dock gjort sig känd på ett mer mainstream vis genom att göra sneakers.

Med Nike har han skapat allt från fan-favoriter som de funktionella General Purpose till virala sensationer som rymddojjorna Mars Yard. Ett samarbete som kort sagt varit fruktbart för båda parter under de senaste tio åren, men som nu verkar ha lagts på is under obestämt tid.

Enligt ett uttalande från Nike som Hypebeast fått tag på nekar de till att ha någon form av pågående arbete med Sachs egna studio, eller att de planerat något framöver. Sachs själv eller någon ur hans team har inte kunnat nås för en kommentar på Nikes utlåtande, men konstnären publicerade däremot ett internt brev till sina anställda nyligen, där han delvis ber om ursäkt.

"There are times I have not met even my own internal standards and times when I have let you, my team members, down. I am many things—an artist, a welder, and a builder—being a manager is something I’ve tried to learn along the way", skrev Sachs nyligen i det numera öppna brevet.

Han nekar dock till att han medvetet skulle ha kränkt, ofredat eller på annat vis obehagat någon. I en rapport från Curbed uppger tidigare anställda bland annat att han ska ha gått runt naken i studion, men Sachs svarar inte direkt på någon av dessa påståenden.

Även om Nike själva varken nu eller tidigare har kommenterat anklagelserna mot Sachs så är det inte svårt att gissa på att de har något med uppbrottet att göra. Se till att hålla utkik på dopest.se framöver för att se hur storyn utvecklar sig.