Nike

Nike har inte betalat skatt på 3 år

Samtidigt har företaget gått med vinst på över 4.1 miljarder USD

Enligt studier som New York Times rapporterade kring i slutet av förra veckan har 55 av USA:s största bolag inte betalat någon skatt förra året. I studien framkom det att ett av namnen, som inte betalat federal skatt på över tre år, var inga mindre än Nike. Det trots att företaget gått med vinst på över 4.1 miljarder USD.

2017 skrev den republikanska kongressen på en svepande skattesänkning - en så kallad Tax Reform Plan. Bolagsskatten sjönk då till 21 procent istället för tidigare 35 procent. Institute of Taxation and Economic Policy rapporterar dock att flera företag utöver det - lagligt, genom juridiska avdrag och undantag kunnat smita undan skatt helt. Nike är ett av dessa bolag. "Nike didn’t pay a dime of federal income tax on almost $2.9 billion USD of U.S. pretax income last year, instead enjoying a $109 million tax rebate.” avslöjar ITEP.

Dessutom har Nike använt sig av CARES Act (består av en stimulerande fond på 2.2 biljoner USD) under fjolåret. Det är en lagstiftningen från 2020 som genom direkt utbetalningar stöttar förtag och privatpersoner som drabbats hårt ekonomiskt av COVID-19. Därigenom har det blivit möjligt för Nike att vinna tillbaka sina förluster och kompensera för bolagsvinsten från tidigare år.

Även Bernie Sanders uttalade sig kring Nike på Twitter: