Nike Mercurial

Nike Mercurial – Mer än bara en fotbollssko

Saker du inte visste om Nike Mercurial

Den 16 juni 1998, inledde Ronaldo det Brasilianska landslagets sommar med ett fantastiskt halv-volley mål, samtidigt som han meddelade ankomsten av Nike’s nya provokatör till fotbollsko, Mercurial.

Ronaldos blå-gula Mercurial kick-startade också ett 20-årigt arv en fusion mellan planen och gatan. Självklart finns det förfäder till denna härkomst. Som exempelvis Nike’s robusta inomhusprogram, där första prototypen utvecklades 1975 och som sedan kom att utvecklas under 1980-talet, med flera minnesvärda silhuetter. Ändå var det introduktionen av Air Italia och Air Santos 1997 som verkligen förverkligade en ny typ av sko: delvis inomhus fotbollsko och delvis löparsko. Air Italia, med sin karakteristiska nylonförstärkta tå och häl, och Air Santos, med en mellansula som liknar Air Max Humara Terra, passar båda in i det sena 1990-talets klumpiga estetik. De båda har tillsammans lagt grunden för hur Mercurial-silhouetten har påverkat sneaker-kulturen.

Från och med 1998 års Air Zoom Mercurial Trainer, har ikoner som Air Force 1 och Air Max 1 regelbundet hyllat Mercurial-silhouetten. Och på senare år, har the Free Mercurial Flyknit-silhouetten helt förändrat vad folk förväntar sig av en sneakers överdel.