• Foto: BAPE
  • Foto: Nike

Nike stämmer BAPE för plagiat

Hävdar att det legendariska streetwear-märket har kopierat fem av deras modeller

BAPE, eller A Bathing Ape, är ett varumärke som inte behöver någon introduktion. Enda sedan den mytompspunna designern Nigo grundade märket i Tokyo i början av 90-talet har dess ikoniska kamouflagemönster bland annat burits av Kanye West och Lil Wayne. En annan design som blivit minst lika framgångsrik som kontroversiell för Nigo och hans BAPE är deras sneakerkollektion BAPE STA.

Skorna, som tar tydlig inspiration från Nikes "1"-silhuetter har släppts kontinuerligt sedan år 2000 och blivit lika synonymt med märket som kamouflagemönstret. Nike har genom åren gjort sig kända för att vara aggressiva i skyddandet av sina designs och många självständiga sneakermärken har fått ta emot stämningar. Trots detta har BAPE hållit sig undan rättssalen i mer än 20 år.

Complex avslöjade nyligen att en stämningsansökan kommit in från Nike till en domstol i Manhattan, där man yrkar på att BAPE ska stoppa all försäljning av BAPE STAS samt betala ut en okänd summa i skadestånd till den amerikanska sneakerjätten. Nike hävdar även att de haft en dialog med BAPE under 2009 angående likheterna mellan deras skor, som resulterade i att märket drog tillbaka majoriteten av sin försäljning inom USA och ändrade delar av designen. Det som ska ha fått bägaren att rinna över är enligt stämningsansökan beslutet att återgå till den klassiska designen under 2021.

BAPE eller dess grundare Nigo har ännu inte svarat på anklagelserna. Här nedan kan du se ett utdrag ur stämningsansökan som illustrerar de likheter som Nike anser är tillräckligt för att räknas som plagiat.

Glöm inte heller att hålla koll dopest.se för senaste nytt angående fallet!

Foto: U.S District Court