Foto: NK

NK slutar med kontanter – Vill stoppa gängkriminella

Svenska varumärken tar beslut kopplat till gängkriminalitetens svarta pengar

Nordiska Kompaniet, mer känt som NK, grundades 1902 och är ett av Sveriges äldsta varuhus. Idag har de en galleria i Stockholm & en i Göteborg, där du kan hitta officiella butiker från internationella modehus som Hermès, Balenciaga & Gucci.

Nu väljer företaget att sluta ta emot kontanter som betalning i sina butiker. Anledningen ska främst vara att NK vill förhindra kriminella från att handla med svarta pengar, något som uppmärksammats flera gånger i samband med den pågående våldsvågen i Stockholm.

”En viktig faktor bakom beslutet är att gängkriminella inte längre ska kunna använda svarta pengar i varuhusen”, säger NK:s VD Bo Wikare till Ekot.

De rapporterar även att endast 3% av köpen på NK idag är gjorda med kontanter, vilket enligt Bo Wikare är en tillräckligt låg summa för att sluta acceptera betalningsmetoden. Beslutet har dock fått kritik, bland annat från föreningen Kontantupproret, som kämpar för kontanternas plats i Sverige. De tror inte att kontantstoppet kommer att förhindra gängkriminella från att köpa sina lyxkläder, utan att det istället drabbar pensionärer, personer i våldsamma relationer, folk som bor på glesbygden och turister.

"Det här blir ett slag i luften. För varför görs inte samma sak för att motverka kortbedrägerier? De här människorna kommer hitta ett sätt att handla ändå", säger Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson till Aftonbladet.

Varuhusen i Stockholm & Göteborg kommer att sluta ta emot kontanter inom de kommande veckorna, men inget specifikt datum har kommunicerats ännu. Livsstilsmärket Haglöfs är en annan kedja som tidigare stoppat kontanthantering i sina butiker i Göteborg & Stockholm, det rapporterar Omni via DN.