Nu lanseras Afripedia – en kurerad databas med afrikanska kreatörer

Målet är att göra det lättare för uppdragsgivare att komma i kontakt med kreatörer med afrikanskt ursprung

Talangdatabasen Afripedia är den första i sitt slag. Målet är att göra det lättare för uppdragsgivare att komma i kontakt med kreatörer med afrikanskt ursprung, men också att bredda representationen i en annars så homogen kultur- och mediebransch. Siten lanserades i torsdags den 7 november.

Kulturella och kreativa näringar har en lång väg att gå när det kommer till mångfald bland kreatörer. Detta ska Afripedia, världens första kurerade talangdatabas med afrikanska kreatörer, råda bot på.

Bakom initiativet står grundarna Teddy Goitom och Senay Berhe. Teddy Goitom är producent och har producerat för såväl SVT som MTV. Senay Berhe är etablerad och prisbelönt regissör och fotograf vars filmer och verk har visats på filmfestivaler och gallerier runt om i världen.

"Vi startade Afripedia som ett sätt att synliggöra kreatörer med afrikanskt ursprung från hela världen inom film, design, mode och produktion. Det är en kurerad plattform som kommer att hålla hög standard när det gäller innehåll och som ska utmana den stereotypa synen på afrikanskt skapande. Vår plattform ska ta död på ursäkten att man inte hittat några professionella afrikanska kreatörer att anlita till sina produktioner." säger Teddy Goitom.

Afripedia är en visuell databas med kreatörer bosatta runt om i världen och representerar en rad olika discipliner, allt från stylister och fotografer till regissörer och illustratörer. Några av namnen i databasen är stora sedan tidigare – bland annat det svenska modeundret Selam Fessahaye, fotografen Paul Edwards och regissören Theresa Traoré Dahlberg. I databasen finns också många lovande kreatörer, från Kapstaden till Uppsala och Los Angeles till München.

Målet med Afripedia är att visa på den kreativa bredden i Afrika och i den afrikanska diasporan. I slutändan handlar det om att skapa något som saknas idag: riktiga jobbtillfällen. Talangdatabasen finns att besöka här.