• Macbook Air 15 tum. Foto: Apple
  • Nya Mac Pro kombinerar det kraftfulla M2 Ultra-chippet med en PCIe-utbyggnad. Foto: Apple
  • Mac Studios M2 Max & M2 Ultra. Foto: Apple
  • Alla tre nyheter. Foto: Apple

Nu släpps nya Macbook Air 15 tum

Efter att ha avslöjats under WWDC-eventet tidigare i juni är nu nästa generation av Macbook Air här, släpps med Studio & Pro

Från och med idag finns Apples nya MacBook Air 15 tum tillgänglig att köpa, efter att tidigare ha visats upp på den årliga WWDC-konferensen. Med en stor Liquid Retina-skärm på 15,3 tum, prestanda med processorn i M2-chippet och ett batteri som räcker hela dagen i en tunn och lätt design är nya MacBook Air den typiska Apple-smidigheten förkroppsligat, med en skärm utöver det vanliga.

Prestandan är upp till tolv gånger snabbare än den snabbaste Intel-baserade MacBook Air. Den har också ett helt nytt ljudsystem med sex högtalare och rumsligt ljud, en FaceTime HD-kamera med 1080p, MagSafe-laddning samt den senaste uppdateringen av macOS. M2-chippet är såklart även med, den senaste processorn som för närvarande ger kraften till de senaste Macbook 13 tum.

”Tack vare vårt outtröttliga fokus på energieffektiv prestanda erbjuder M2 snabbare processor, grafikprocessor och Neural Engine. Och med högre minnesbandbredd och nya funktioner som ProRes-acceleration fortsätter M2 den höga innovationstakten för Apple Silicon för Mac", sa Johny Srouji, Apples vice vd för Hardware Technologies, M2-chippets lansering förra året.

Macbook Air 15-tum kommer att kosta 18 995kr inledningsvis och lanseras i färgerna midnatt, stjärnglans, rymdgrå och silver, varav alla finns tillgängliga i Apples online-butik.

Mac Studio & Mac Pro tornmodell. Foto: Apple

Samtidigt som Macbook Air lanseras även två splitternya versioner av Apples mer stationära artilleri: Mac Studio och Mac Pro.

Nya Mac Studio med M2 Max och det nya M2 Ultra-chippet ger ett enormt lyft vad gäller prestanda och anslutning för den som är ute efter något kompakt. Mac Studio har upp till 192 GB enhetligt minne, vilket är 50 procent mer än tidigare. Den är nu även upp till sex gånger snabbare än den mest kraftfulla Intel-baserade 27-tums iMac och upp till tre gånger snabbare än föregående generation Mac Studio med M1 Ultra-chippet.

Mac Pro kombinerar prestandan i Apples mest kraftfulla chip, M2 Ultra, med flexibel PCIe-utbyggnad för de krävande arbetsflöden som behöver det. Nya Mac Pro är upp till tre gånger snabbare än föregående generation Intel-baserade Mac Pros och har upp till 192 GB enhetligt minne för att ta sig an krävande arbetsflöden som andra system inte ens kan hantera. I och med att Mac Pro nu finns med M2 Ultra är övergången till Apple Silicon från Intel-systemen färdig för Mac-modellerna.

Mac Studio släpps till ett pris från 28 995 SEK. Mac Pro finns i både torn- och rackmodell. Tornmodellen kostar från 98 995kr medans Rackmodellen kostar från 105 995kr. Ytterligare teknisk information och alternativ för beställningsbyggen finns att läsa in sig på i Apples online-butik.