Ny musik att se fram emot i sommar

Sommaren närmar sig på riktigt och vi kan vänta oss releaser från Ayra Starr, Billie Eilish, Headie One & många fler

Även om det tekniskt sett fortfarande är vår är det definitivt sommar i luften och när vi nu tagit oss halvvägs genom maj har Sverige mötts av en värmebölja. För att matcha det fina vädret är det även läge att börja förbereda sina somrigaste spellistor, och på vilket bättre sett kan man göra det än att hålla koll på kommande musikreleaser.

Vi har samlat några av de bästa albumen & EP:na du inte får missa i sommar. Listan uppdateras kontinuerligt med releaser mellan maj-augusti 2024.

Billie Eilish – Hit Me Hard And Soft (17/5)

HIT ME HARD AND SOFT är det efterlängtade tredje albumet från världsstjärnan Billie Eilish, skriven av Billie själv och FINNEAS, hennes bror och långvariga medarbetare som också producerat albumet. Albumet kommer att finnas tillgänglig på alla digitala plattformar den 17:e maj och släpps helt utan singlar, så de enda idéerna vi kan skaffa oss om projektets sound finns i korta teasers på Billies sociala medier.

I ett fortsatt försök att minimera avfall och bekämpa klimatförändringar kommer även alla fysiska format att släppas i ett begränsat utbud på samma dag, troligtvis via billieeilish.com.

Foto: Pressbild

Vince Staples – Dark Times (24/5)

Det sista albumet från rapparens tid på skivbolaget Def Jam avslöjades med en kort trailer, en känsla för det visuella som Vince Staples tidigare under året tog till nya höjder med sin egna tv-serie. Första singeln ”Shame on the Devil” är redan ute och finns att lyssna på nu.

Foto: ”The Vince Staples Show | Official Trailer | Netflix” via Youtube / Skärmavbild

Ayra Starr – The Year I Turned 21 (31/5)

Afrobeats har växt till en av världens största genrer under de senaste åren och en av de mest lovande namnen är tveklöst Ayra Starr från Nigeria. Hennes singel ”Rush” har spelats över 360 miljoner gånger på Spotify och sedan 2021 har hon rest genom världen i support för sitt debutalbum 19 & Dangerous, bland annat med ett stopp i Sverige på Way Out West förra sommaren.

Nu förbereder hon sig för sitt andra projekt The Year I Turned 21 som föregåtts av singlar som hiten ”Commas”, där vi fick höra Ayra ta sitt sound i nya pop-influerade riktningar. Förvänta dig ett soundtrack till sommarens hetaste fester när detta projekt dyker upp den siste maj.

Foto: Julia Sixtensson for DOPEST

NxWorries – Why Lawd? (7/6)

Den funkiga duon NxWorries bestående av artisten Anderson .Paak och producenten Knxwledge har släppt musik tillsammans sedan debutalbumet Yes Lawd! kom 2016, även om de har varit på ett längre break sedan dess. Nu lägger de återigen sina solokarriär på paus för att återvända med Why Lawd? som släpps med features från komikern Dave Chappelle, Thundercat, H.E.R, Snoop Dogg, Earl Sweatshirt och många fler. Om du gillar Andersons egna musik (eller hans duo Silk Sonic med Bruno Mars) är detta ett måste för att krydda sommarens feelgood-vibbar.

Foto: Stones Throw Records

Charli XCX – Brat (7/6)

Första singeln ”Von dutch” är en indikation på hur Charli XCX kommer att expandera på sitt Y2K-nostalgiska sound som etablerats på tidigare projekt som Charli (2019) och CRASH (2020). Denna gång går hon dock djupare in i influenserna av elektronisk klubbmusik som electroclash och även hintar av dubstep. Ett album vars estetik ligger rätt i trenderna, men det ska kommas ihåg att Charli filat på detta sound i åratal.

Foto: Harley Weir

Tems – Born In The Wild (7/6)

Nyligen fick vi reda på att hon kommer till Sverige och Way Out West för första gången, men det är inte allt det Nigerianska stjärnskottet Tems har att bjuda på i sommar. Den 7:e juni kommer nämligen hennes debutalbum Born In The Wild, ett projekt som förväntas erbjuda fusioner av afrobeats, alternativ RnB och experimentation med olika afrikanska musikstilar. Om singeln ”Love Me JeJe” är något att gå på kommer det bli ett resultat som det blir svårt att slita sig ifrån.

Foto: Daphne Nguyen / Pressbild

$uicideboy$ – New World Depression (14/6)

Duon bestående av Ruby da Cherry och $crim gjorde sig ett namn under Soundcloud-vågen i mitten av 10-talet där de tillsammans med artister som Bone$, Ghostmane & Pouya representerade en ny form av mörk rap från den amerikanska södern. De har kallats allt från satanister till kultmedlemmar i den amerikanska median och deras kommande album New World Depression verkar inte intresserat av att städa upp deras image, åtminstone inte enligt första singeln ”Us Vs. Them”.

Foto: Max Beck / Pressbild

Normani – Dopamine (14/6)

En av medlemmarna av den framgångsrika tjejgruppen Fifth Harmony (bland annat tillsammans med Camilla Cabello) står nu på egna ben och har lämnat den sockersöta popen för ett mer alternativt och RnB-influerat sound. Debutalbumet Dopamines första singel ”1:59” gästas av den albumaktuella Gunna och de testar på ett sound som för tankarna till tidiga 90-talsikoner som TLC, en vinkel som visar på att Fifth Harmony är långt borta.

Foto: RCA

Headie One – The Last One (14/6)

UK-rap har genom de senaste tio åren exploderat till en internationell genre och det finns några namn att nämna som moderna ”OG:s”. Skepta är kanske det första, Stormzy det andra, men det tredje tillhör definitivt Headie One, då Londonrapparen lyckats balansera upp ett rått drillsound med features från superstjärnor som Drake. Första singeln från det kommande albumet gästades av kollegan Stormzy och om ”Cry No More” visar något är det att Headie lämnat de mörka gatuberättelserna bakom sig till förmån för ett mer introspektivt tänk.

Foto: Sony UK

Lucky Daye – Algorithm (?/6)

Vi har inget precist datum på denna release, men skönsångaren Lucky Daye från New Orleans har delgett att juni är månaden vi kan förvänta oss hans tredje studioalbum Algorithm. En USA-turné påbörjas i början av juli, så med det sagt kan vi nog vara säkra att projektet hinner få lite tid för fansen att vänja sig vid under juni. För de som inte kan vänta finns redan singeln ”HERicane” att tillgå.

Foto: Pressbild

Polo G – Hood Poet (2/8)

Polo G har haft en strulig period sedan albumet Hall of Fame släpptes 2021. I april arresterades rapparen för vapenbrott och under sensommaren 2023 arresterades han även tillsammans med sin bror, som bland annat misstänks för mord. Även om Polo själv inte fastnat i några större åtal är det en brokig väg att ha i åtanke när hans fjärde album Hood Poet landar i augusti, för om vi känner hans tidigare diskografi lär stressen och smärtan hällas in i hårdträffande melankoliska melodier.

Foto: Julia Sixtensson for DOPEST

¥$, Kanye West & Ty Dolla $ign – VULTURES 2 (?/?)

Denna är, som allt Ye tar i, lite av ett osäkert kort. Men ska vi kolla på faktan så har faktiskt Kanye West & Ty Dolla $ign redan spelat upp delar av VULTURES 2, den andra delen i en trilogi som påbörjades i vintras. Med lite tur får vi projektet i sommar, med otur får vi det inte över huvud taget (likt många av Kanyes tidigare projekt).

Foto: Youtube Skärmavbild / Taylor Gang / Montage

Childish Gambino – Bando Stone In The New World (?/?)

Donald Glover, eller Childish Gambino som han kallar sig inom musikens värld, har alldeles nyligen gett oss Atavista, en förbättrad version av ett tidigare projekt. I samband med releasen har han även utlovat ett ytterligare album vid namn Bando Stone In The New World, som bland annat förväntas innehålla en collab med Kanye West.

Foto: ”Childish Gambino feat. Young Nudy – Little Foot Big Foot (Official Video)” via Youtube / Skärmavbild