Nya filmer på bio du inte får missa – April 2024

Här är biofilmerna med premiär i april som förgyller våren – se datum, trailers & mer information här

Trots bakslaget med snökaos över hela landet är våren tekniskt sett här, men det kalla vädret gör att det finns gott om tid för bra biofilmer. Från prisbelönta draman till virala Zendaya-klipp, här är fem filmer du inte får missa på bio i april 2024!

Kaptenen (5/4)

”Kaptenen gestaltar flyktingkrisen lika storslaget som intimt, och berättar historien om två unga män som lämnar Dakar för Europa. Det är ett samtida epos om de många farorna i öknen, skräcken i Libyens häkten, och mödorna till havs. I regissören Matteo Garrones egna ord erbjuder filmen en motbild till det vi är vana vid i väst, och den är djupt rotad i de levda erfarenheterna av människor på flykt.”

När två kusiner bestämmer sig för att ta sig från Senegal till Europa påbörjas en resa som målar upp en av vår tids största kriser. I denna Oscarsnominerade film berättar regissören Matteo Garrone (Gomorra) från den brutala verkligheten delad av så många världen över som behövt lämna allt i hoppet om en bättre framtid. En viktig film att se, från ett perspektiv som behöver belysas.

Back to Black (12/4)

”Back to Black ger en unik inblick i Amy Winehouses tidiga liv och vägen till berömmelse, samt skapandet av hennes banbrytande album Back to Black. Filmen är berättad ur Amys perspektiv och ger en ärlig bild av kvinnan bakom fenomenet, och av den relation som inspirerade ett av de mest legendariska albumen genom tiderna. Marisa Abela är en porträttlik Amy och Jack OConnell spelar hennes stora kärlek Blake.”

När hon gick bort endast 27 år gammal hade Amy Winehouse redan hunnit påverka en hel värld med sin musik. Hennes omisskännliga röst, vågade blandning av musikstilar och kaosartade privatliv blev legendariskt redan på 00-talet när hennes alldeles för korta karriär utspelade sig. Denna film skildrar den resan från början till slut, med en imponerande insats från Marisa Abela i huvudrollen som Winehouse.

Civil War (17/4)

”Civil War är en adrenalinstinn resa genom ett sargat USA, som i en nära framtid balanserar på avgrundens rand. Kirsten Dunst spelar en journalist som tillsammans med några kollegor försöker ta sig genom landet under ett snabbt eskalerande inbördeskrig, som har hela nationen i sitt grepp. Alex Garland (Ex Machina) har skrivit och regisserat Civil War som kommer från A24.”

Här är filmen för de som undrat hur USA skulle se ut som det fortsatte vara uppdelat i stater likt innan det stora inbördeskriget på 1800-talet. En överlevnadsfilm av rang med Kirsten Durst & Nick Offerman bland huvudrollerna, Civil War är lika delar spännande action som en filosofisk ”what if”.

Jakt (19/4)

”Vad händer när en grupp människor kliver över gränsen till det otänkbara? Alex, Greger och Henrik åker till en enslig stuga för att jaga och få en paus från vardagen. Men den uppsluppna stämningen förbyts snart i rivalitet och misstänksamhet. Det som började som en weekend med grabbarna utvecklas snart till en hänsynslös lek på liv och död.”

Svensk skräck och thriller hamnar oftast i samma fack. Antingen blir de b-skräckisar med för mycket ambition eller så handlar de om någon hårdkokt polis med struligt privatliv. Jakt tar en helt annan approach med stort fokus på de nervkittlande delarna av en psykologisk thriller där Jens Hultén, Ardalan Esmaili, Magnus Krepper spelar tre män som åker ut för att jaga, men som fastnar i ett psykologiskt helvete där de har varandra som måltavlor. En klaustrofobisk och spänd film av Sarah Gyllenstierna, som för övrigt jobbade på 2Pac-filmen Juice som ung.

Challengers (26/4)

”Tashi, ett föredetta underbarn i tennis som senare blev tränare, är gift med en mästare med en lång förlustrad. Hennes strategi för hennes mans upprättelse tar en överraskande vändning när han måste möta sin tidigare bästa vän och Tashis föredetta pojkvän.”

Den kanske mest hypade filmen på listan är Challengers, ett tennisdrama med Zendaya i huvudrollen vars trailer fick stor uppmärksamhet för en viss hångelscen. Luca Guadanigo (Call Me By Your Name) har regisserat denna hypade rulle som först skulle haft premiär under hösten 2023, men som sköts upp till 2024 på grund av strejkerna i Hollywood. Zendaya spelar ett tennisunderbarn som får karriären förstörd av en skada, för att sedan bli tränare åt sin man och hamna i kläm med sitt tidigare ex, som även är hans bästa vän.