Nytt på bio - Premiärer i juli 2024

Fyra filmer du inte får missa på bio i juli! Se trailers, premiärdatum med mera

Det finns en gräns för hur mycket sol och bad en människa orkar med. Därför har vi några av de biopremiärer du inte får missa under juli 2024, detta gäller bara nya filmer och inte de ”klassiker”-visningar Filmstaden och/eller självständiga biografer gör av äldre filmer (t.ex Forrest Gump).

Mother, Couch (5/7)

Mother, Couch är ett psykologiskt drama regisserat av svenska Niclas Larsson, baserat på Jerker Virdborgs roman. Den svenska förlagan blir uppbackad av internationella stjärnor som Ewan McGregor (Trainspotting, Star Wars), Taylor Russell (Bones and All) Rhys Ifans (Notting Hill), Lara Flynn-Boyle (Twin Peaks) och Oscarbelönade Ellen Burstyn (Exorcisten, Requiem for a Dream). 

De tre syskonen David, Gruffudd och Linda återförenas i en avlägsen möbelaffär där deras mamma satt sig i en soffa, och beslutat att inte resa sig igen. Trions reaktioner på moderns oförklarliga beslut avslöjar syskonens stora olikheter.

Niclas Larsson är en svensk regissör och manusförfattare vars debut, kortfilmen Vatten, mottog jurypriset och publikpriset på Göteborgs filmfestival 2013. Mother, Couch  hade världspremiär på Toronto filmfestival och belönades med Dragon Award Best Nordic Film på Göteborgs filmfestival. 

Twisters (11/7)

Finns det en mer destruktiv naturkraft på jorden än en tornado? ‘’Flera tornados’’ är Twisters svar på den frågan. Daisy Edgar-Jones (Där kräftorna sjunger, Normal People) spelar den före detta stormjägaren Kate Carter, som efter en förödande tornadojakt studerar stormutveckling långt ifrån fara, i New York.

När gigantiska tornados börjar hopa sig över Oklahoma City måste hon teama upp med våghalsen Tyler Owens, som blivit stjärna på sociala medier genom att filma sina livsfarliga tornadojakter. Owens är spelad av Glen Powell, som efter roller i Top Gun: Maverick och nya Hit Man pekats ut som en formidabel Hollywoodstjärna med känsla för både action och komedi. 

När forskaren och adrenalin-junkien sätter sina olikheter åsido kokar dem ihop en galen plan för att inte bara kartlägga stormarna, utan även stilla dem. Twisters är en fristående uppföljare till katastrofklassikern Twister, som blev en av år 1996 mest lönsamma filmer. Utöver namnet och grundpremissen har filmerna dock inget att göra med varandra. 

Fly Me to the Moon (12/7)

Förtroendet för NASA är botten. Myndighetens direktörer jobbar natt och dag för att slå Sovjetunionen i ‘’The space race’’. Viktigast av allt är vilken nation som är först med att sätta en man på månen, men vad spelar det för roll om ingen bryr sig? 

För att vinna över allmänheten anställer NASA marknadsföringsexperten Kelly Jones, spelad av Scarlett Johansson (Black Widow, Lost in Translation). Hennes uppdrag? Förbättra NASAs image till varje pris och, om allt går snett, även fejka månlandningen. Hennes intåg blir en riktig huvudvärk för Channing Tatums (Magic Mike, 21 Jump Street) Cole Davis, som ska se över den verkliga månlandningen. Men så småningom hettar det till rejält, och inte bara på grund av raketmotorerna, eftersom Jones och Davis faller för varandra.

Denna dramakomedi i vintageförpackning anspelar på konspirationsteorin att månlandningen aldrig ägde rum som ryggrad att bygga den romantiska intrigen mellan Johansson och Tatum. Greg Berlanti (Love, Simon) står för regi medan Woody Harrelson (Hunger Games), Jim Rash (Community) och Ray Romano (Everybody Loves Raymond) dyker upp i biroller.

Deadpool & Wolverine (24/7)

Ryan Reynolds är tillbaka som världens mest pratglada yrkesmördare i den tredje filmen i Deadpool-serien. Med sig har han Hugh Jackman, som efter sju år återvänder till rollen som Deadpools största frenemy Logan, alias Wolverine. Medan Deadpool hittills existerat fristående från de andra X-Men-filmerna, och i förlängning Marveluniversumet i stort, bryter Deadpool & Wolverine trenden. Den odödlige antihjälten blir nämligen indragen i Marvels pågående ”multiverse”-saga, där karaktärer från olika universum  drabbar samman.

Detta förklarar även hur Wolverine kan dyka upp utan att omintetgöra det avslut karaktären fick i Logan (2017). Den Wolverine som vi sett slåss mot Magneto i X-Men-filmerna är alltså en annan variant av karaktären. Detta yttrar sig bland annat i mutantens klädval, då Wolverine för första gången på film kommer dra på sig den ljusgula dräkten från de ursprungliga X-Men-serietidningarna.

Jackman bestämde sig för att hänga klorna på hyllan efter att ha spelat en sårbar, åldrad version av superhjälten i Logan. När Reynolds ringde kunde han emellertid inte tacka nej till chansen att uppfylla superhjältefans önskan om att se kemin mellan Logan och Wade Wilson på film.