• Foto: Pressbild
  • Foto: Pressbild

ODZ cementerar sin plats i gamet med ”Ett Anständigt Liv”

Efter att ha gått från tre Edward Smiths till två går zubbisarna genom en ny era, släpper en sequel till ”Dom Kallar Oss”

Få grupper har skapat sig en så pass egen fil i den svenska hiphop-världen som ODZ. Trion av tre Edward Smith (Deras sätt att hålla sig anonyma) slog sig in på marknaden med "Original Dunder Zubbis EP" under 2015. Med elektroniska beats, förvrängda röster och kompromisslöst drogliberala texter skakade de om scenen rejält och skapade både fruktan och fans. Diskussionen kring deras filterlöst dekadenta berättelser tog snabbt fart och om vissa såg det som glorifiering såg andra det som rå ärlighet. Vad som stod säkert var dock att ODZ själva inte brydde sig ett dugg.

Åtta år senare får vi den spirituella uppföljaren till "Dom Kallar Oss (ODZ)" från 2016: "Ett Anständigt Liv". Efter att nyligen ha gått från tre Edward till två kan man tro att dynamiken skulle ha förändrats hos zubbisarna, men plattan håller utan tvekan fortfarande i mattan. "Dom Kallar Oss"-EPn var en samtida tolkning av Stefan Jarls dokumentärfilm ”Dom kallar oss mods", som bland annat följer de nu ikoniska Stoffe & Kenta, två ungdomar som lever utanför samhället i det svenska 70-talet. Uppföljaren som delar namn med Jarls andra dokumentärfilm fortsätter följa ett liv i festens mitt, men med en större mognad än förut.

"Det känns som när vi har släppt den här skivan så får man en större bild av vad vi höll på med då", säger ODZ om projektens koppling på sin Instagram.

Soniskt håller de kvar i sina opolerade och bastunga rötter, samtidigt som de fortsätter expandera den underground-dansmusik som de inspirerats av under senare år. Mer än tidigare har de även börjat utforska samples, något vi fick ett smakprov av på tidigare släppta och sedan borttagna "Wadadadeng" (som samplar Bomfunk MC's "Freestyler").

Ett stort utropstecken är spår 3 "Pundare I Paris" som samplar Kanye & Jay-Zs historiska banger "N****s In Paris". Young Earth Sauce står som oftast för beatet som blandar DnB, UK Garage och trihop med den ikoniska samplen. Hela skivans produktioner delas av Y.E.S och Azide, men ODZ står även för ett och annat eget producerat spår.

Lyssna på "Ett Anständigt Liv" på Spotify!