Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio

Kritik mot P3 Guld efter flera kategorier slopas

Priser för enskilda genrer, däribland hiphop/R’n’B, borta – Yasin kritiserar beslutet

Efter 20 år har musikgalan P3 Guld valt att göra betydande ändringar i priskategorier inför nästa års gala. Framförallt har man valt att slopa alla genrespecifika kategorier. De kategorier som försvinner är årets hiphop/R'n'B, pop, dans och rock/metal. Alla artister kommer istället tävla med varandra i en ny, gemensam kategori, årets album. Samtidigt har galan valt att slå ihop kategorierna årets artist och årets grupp i en.

Kritik har nu riktats mot P3 Guld från flera håll, bland annat Yasin, som i ett inlägg på Instagram visar sina troféer från galan slängda i en soptunna. Han kommer även använda bilden som omslag till en kommande singel. Inlägget är fäst i botten av artikeln.

Som bildtext har artisten skrivit följande kommentar;

''Never let them put a price on your art''

Hiphop har historiskt mött stora utmaningar i kampen för att bli erkänt i kontexter som musikgalor. Än idag har bara två hiphopalbum vunnit priset Album of the year på den amerikanska Grammygalan. Det är värt att notera att båda vinnarna, Lauryn Hill och Outkast, vann med album där de flesta låtarna sjöngs.

Därför kan P3's beslut ses som ytterligare ett i en lång rad av försök att minska hiphopens synlighet och trovärdighet. Speciellt efter den inflammerade mediedebatten om hiphop och kriminalitet som på senare år blossat upp på nytt. Denna gång befarar kritiker till beslutet att andra genrer också blir straffade, då popmusik idag tar långt mer utrymme i mainstream-sammanhang än exempelvis metal.

Jonas Westman, ordförande i galans jury och redaktionschef för musiken i P3 och P4 har uttalat sig om ändringarna.

''P3 Guld har funnits i 20 år, det var helt enkelt dags att kika på alla kategoriernas relevans och göra en del kategoriförändringar. Både musiken och speciellt kanalen P3 har förändrats och utvecklats under de här åren och på detta sätt blir den kopplingen till P3 Guld tydlig.''

Låt oss veta vad du tycker om ändringarna med en kommentar på vårt Instagraminlägg om situationen!

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av YASIN (@twogunkid163)