• Foto: This Is Scandinavia / Sony
  • Foto: Sony Music Sweden

Parham droppar sitt fjärde album ”Lev Länge”

Efter tre väl mottagna singlar släpper Göteborgsartisten det efterlängtade projektet, blir första fullängdaren på fem år

Parhams senaste EP "Vårt Paradis" släpptes 2019 med hit-singlarna ”Fingertoppar” och ”Solstrålar” till både kritisk och kommersiell framgång. Nu har det snart gått exakt fyra år sedan EP:n och fem år sedan senaste albumet "Torsken", en väldigt lång tid i dagens streamade musikklimat.

”Jag försöker bjuda på lite historier i vanlig ordning men framför allt ha kul rent musikaliskt och prova på nya saker genremässigt.”, sa Parham om albumet i vintras.

När vi nu äntligen får höra fjärde albumet "Lev Länge" kan vi lugnt säga att hans musikaliska experimentalism landade på fötterna. Över de 12 spåren hittar vi tidigare släppta singlarna ”Poppade En Till”, ”Dum I Huvudet” och ”Som En Sång”, tre låtar som var ett väl kurerat smakprov på vad som komma skulle.

Omslaget till singeln "Dum i Huvudet". Foto: Sony Music Sweden

Blandningen av elektroniska ljudlandskap på "Dum I Huvudet" fortsätter på öppningsspåret "Ibland", där vi direkt får höra hungern av att vara tillbaka från Göteborgssonen. Han bjuder på bars som dansar över upphackade rave-synthar och springande trummor. Raderna om att hitta sig själv i vuxenlivet, rollen som artist och människa har en reflekterande ton som återkommer under hela albumet. Det är trots allt snart tio år sedan debutalbumet "Pojk" släpptes.

På låtar som "Min Första Miljon" får vi höra en Parham som påminner om killen vi hörde för snart en decennium sedan. Rader om att knega sig fram på lager och att drömma om musiken med sin mammas stöd i ryggen för tankarna till tidiga milstolpar som "Jobbpsykos". Ett prov på att Parhams talang som berättare aldrig har bytts ut mot hooks och experimentella ljudbilder, den har bara fått en ny look.

"Lev Länge" är ett passande namn på ett album som är både ett bevis och en hyllning till att göra just det. Med tio år plus i branschen kan det vara svårt att innovera samtidigt som man värnar om sina musikaliska rötter, men Parham balanserar den dynamiken på ett sätt som gör den långa väntetiden förståelig. Ibland måste man helt enkelt låta något växa klart innan det är redo att släppas fritt.

Lyssna på "Lev Länge" på Spotify nedan!