Patagonia-grundaren skänker bort företaget för att rädda miljön

”Från och med nu är jorden vår enda aktieägare”

Yvon Chouinard, som grundat det populära klädmärket Patagonia, skänker bort sina aktier i företaget för att göra sin del i klimatkrisen. Patagonia är en amerikansk återförsäljare av friluftskläder och märket igenkänns bland annat för sina populära fleecetröjor.

”Från och med nu är jorden vår enda aktieägare”, skriver bolaget i ett uttalande.

Yvon Chouinard grundade Patagonia för 50 år sedan, och är nu 83 år gammal. Han vill nu att all framtida vinst ska gå till att rädda planeten och klimatet, och har därför donerat aktierna till en klimatstiftelse som ska genomföra detta. Enligt rapporter är bolaget idag värt ungefär 32 miljarder kronor, alltså 3 miljarder dollar.

”När vi blev vittnen till den globala uppvärmningens omfattning och ekologiska förstörelse, och vårt eget bidrag till det, åtog sig Patagonia att använda företaget för att förändra sättet affärer görs på”, skriver ägaren i sitt offentliga brev.

100 % av företagets röstberättigade aktier överförs till Patagonia Purpose Trust, skapat för att skydda företagets värderingar; och 100 % av aktierna utan rösträtt hade getts till Holdfast Collective, en ideell organisation dedikerad till att bekämpa miljökrisen och försvara naturen. Finansieringen kommer från Patagonia: Varje år kommer pengarna som tjänats efter att ha återinvesterat i verksamheten delas ut som en utdelning för att hjälpa till att bekämpa krisen.

Läs hela uttalandet här.