Playboi Carti-signade Ken Car$on strålar på debutalbumet "Project X"

OPIUM-artistens största move hittills

För fyra månader sedan listade de hetaste amerikanska rapparna på väg till toppen. Bland de var den unika Ken Car$son, som i tidigt 2021 signades till Playboi Carti’s skivbolag OPIUM. Han blev till en av gruppens första artister och har trots minimal push från Carti själv, lyckats bygga upp en mystisk image samt fanbase kring sitt namn. Mycket som Die Lit-rapparen går en stor del av marknadsföringen ut på att ligga lågt och släppa snippets, som sedan cirkulerar kring internets alla håll och kanter. Med miniserien i form av EPs, Teen X och Teen X: Relapsed, bakom sig hade Ken alla förutsättningar för att släppa sin första LP med samma vibes: Project X.

Mycket riktigt fångar han in det sound som många blev förälskade i. En form av Soundcloud-rap, mixat med Hyperpop-beats från bland andra ”Futsal Shuffle 2020”-producenten Star Boy och Outtatown främjades underbart på båda EP:s och nu åter igen på albumet.

Introt ”Who’s Next” studsar som ett klassiskt Carti-intro med dess Art Dealer-liknande synthar au autotune flows. Energin dras sedan upp på ”Rock N Roll”, vars trippiga produktion låter Ken flyta om sina höga stunder på ett lätt komiskt sätt.

”I wanna rock and roll, you can tell by my clothes

I get high as fuck every day, I think I see a UFO”

Man hör rapparen spela det relativt säkert med Project X, och använder det till mestadels som ett läge för att pusha till distinkta sound allt mer. Han låter ofta rösten nästan integreras i de poppiga beatsen för att skapa fest-bangers. ”Party All Day” dubbades ”Butterfly 2” på grund av dess extrema likhet med låten ”Butterfly”, som i stort sätt är ren hyperpop. Medan substans och mening inte alltid är i fokus för Ken går det inte att neka hur sina ämnen och flows passar på varje beat. Detta får sin kanske allra största talang att utstråla, vilket är produktionsvalet. Sällan på detta eller tidigare projekt har vi hört något som inte passar in, känns malplacerad, eller inte kombineras perfekt med den vibb som rösten utstrålar.

Detta lyser lite extra på plattans kanske bästa spår ”Run + Ran”, som markerar OPIUM-artistens längsta låt hittills. Hitten är uppdelad i två delar och klockar in på strax över fyra minuter. De två partierna mixas fantastiskt ihop och blir till hans mest strukturerade hittills. Vackra pianomelodier blandas med stegrande flöjter på ”Run”, och övergår sedan till den mörkare och hårdare ”Ran” där Ken faktist hörs sjunga för full hals när han rappar ”You know I don’t give a fuck ’bout shit that you sayin’ You said I couldn’t do it, I showed you I can” , vilket passar in bättre än någonsin på en uppvisning som denna.

”Hella” var ett av albumets mest efterlängtade spår och blir till det argaste. Mörka röster flyter på den galna och elaka produktionen.

Det vi hör på spåret samt på en stor del av Project X är bland annat hur Carti’s polariserande Whole Lotta Red nu börjar få sitt inflytande på rappens landskap. Vare sig man hatar det eller ej, ser vi nu fler och fler artister utforska det sound som lades på kartan i december. Ken Car$on var bland de första att rappa över vad som nu kallas för WLR-type beats och har därför den förarplats för soundet han har idag. Med ständig utveckling blir det intressant att se hur musiken mognar och hur pass långt detta kommer att ta new-age punkartister som Ken, speciellt under Playboi Carti’s OPIUM-vingar.

Följ Dopest för mer info om kommande släpp inom mode- och musikvärlden…