Prime Video tar delvis över sändningar av Premier League

Nuvarande rättighetshållarna Viaplay släpper delar av säsongen till konkurrenten – så många matcher visas hos Amazon

Sedan 2010 har Viaplay (tidigare Viasat) haft rättigheterna till världens populäraste fotbollsliga för herrar: Engelska Premier League. Genom åren har priserna förändras, men i dagsläget får du betala 699kr i månaden för paketet Viaplay Total där ligans alla matcher ingår.

15 år senare kommer dock en rubbning av ordningen. Från och med säsongen 24/25  kommer Viaplay nämligen att del matcherna med Amazon Prime Video. Prime Video får rätt till tio procent av spelprogrammet, en match per omgång, vilket totalt blir 38 matcher under säsongen.

I skrivande stund finns ingen information om hur prisupplägget kommer att se ut, men Sportbladet har fått kommentarer på anledningen till bytet från Christian Albeck, tillförordnad VD för Viaplay Group i Sverige. Han berättar att situationen inom tv- och streamingbranschen påverkat beslutet, som liknar en mall som redan finns i Danmark & Storbrittanien.

”Hela branschen genomgår just nu ett stålbad. Vi har gjort ett gediget arbete de senaste månaderna för att komma på rätt köl igen och vi är en bra bit på väg framåt”, säger Albeck till Sportbladet.

Amazon Prime Video har hittills inte kommenterat uppköpet. Vilka matcher det rör sig om kommer med största sannolikhet att förtydligas när spelschemat för nästkommande säsong klargörs i början av sommaren.