FIFAs president: Rasism ska leda till förlustmatch

Efter två incidenter i italienska Serie A & engelska Premier League har Gianni Infantino satt ner foten – ”totalt avskyvärt”

Under lördagen den 20:e januari spelade AC Milan mot Udinese i italienska Serie A och Sheffield Wednesday mot Coventry i engelska andradivisionen Championship. Båda matcherna har dock uppmärksammats av tråkigare anledningar än fotbollen, då spelare under utsattes för rasism från läktaren.

Milans franske målvakt Mike Maignan utsattes apljud och gester från Udinese-publiken under matchen. Laget lämnade planen efter dryga halvtimmen spelad, innan de återvände efter överläggning med domarteamet.

”Han blir utsatt för apljud. Det är stort mod att lämna planen. Det här är en stor skamfläck för italiensk fotboll. Jag som älskar italiensk fotboll skäms när jag hör detta”, säger experten Siavoush Fallahi i TV4:s sändning av matchen.

Liknande scener utspelade sig i matchen mellan Sheffield Wednesday & Coventry, där bortalagets mittfältare Kasey Palmer utsattes för samma behandling av hemmapubliken från Sheffield. Matchen spelades klart, men Palmer och klubbarna uttalade sig med besvikelse på X efter slutsignalen.

Nu har även presidenten för fotbollsorganet FIFA, Gianni Infantino, gått ut med ett uttalande som fördömer incidenterna. Han menar på att åtgärder måste börja tas nu för få förändring, och gav även ett exempel på de regelverk han vill genomföra.

”Förutom trestegsprocessen (matchen stoppas, matchen stoppas igen, matchen avbryts) måste vi införa en automatisk förlust för det lag vars fans har begått rasism och orsakat att matchen avbryts, samt globala stadionförbud och åtal för rasister”, sade FIFA-presidenten i ett inlägg på X.

Det befintliga systemet, ”Tre-stegs-processen”, går ut på att domare avbryta matchen tillfälligt vid ett första och andra fall av rasism, och sedan helt vid en tredje incident. Detta system har dock kritiserats av fotbollsspelare och experter, som menar på att det fortfarande ger utrymme för rasismen att fortsätta på läktarna.