• Foto: "6 Key Moments from YNW Melly’s Double Murder Trial Day One" via Youtube / Skärmavbild

Rättegången mot YNW Melly inleds

Efter fyra års väntan sedan hans arrest 2019 är nu första dagen avklarad, åtalas för att ha mördat sina bästa vänner

24-åriga Jamell YNW Melly Demons häktades i början av 2019, då vid 19-års ålder, och misstänktes för ett dubbelmord på vännerna YNW Juvy och YNW Sakchaser. Händelsen ska ha inträffat i oktober 2018, då han enligt utredare ska ha skjutit de båda vännerna tillika rapparna från baksätet av en bil och det har tidigare rapporterats att åklagaren kommer att yrka på dödsstraff.

Lokaltidnignen Miami Herald konstaterade att det tilltänkta dödsstraffet mot Melly kan bli bland de första gångerna det yrkats mot sedan lagens uppdatering tidigare i vår. Den 20:e april undertecknade Floridas guvernör Ron DeSantis ett lagförslag som gör det möjligt att utdöma dödsstraff när juryn rekommenderar dödsstraff med röstsiffrorna 8-4, vilket tidigare endast kunde ske vid en större majoritet.

Hans kollega och vän YNW Bortlen misstänks också vara delaktig i morden, då de enligt Floridas polis ska ha fått brottsplatsen att se ut som om det var en drive-by skjutning och att alla blivit beskjutna. De ska därefter har kört runt med kropparna i bilen, innan de tog sig till ett sjukhus.

Efter en lång tid av väntan som bland annat berott på Covid 19-pandemin, startade nu rättegångens första dag i rapparens hemstat Florida. Dag ett bestod av en hel del häpnadsväckande information. Bland annat visades kläder och andra föremål från brottsplatsen upp, rapparen Fredo Bang sägs även ha plockat upp YNW Melly efter mordet (då han kom till sjukhuset i en separat bil). Kanske allra mest chockerande var dock ett text-bevis från Melly själv.

"En individ hör av sig och frågar om Mr. Demons är okej då han har blivit taggad i flera inlägg om skjutning  på sociala medier. Mr. Demons svarar då väldigt kortfattat, 'I did that shhhh,'", säger åklagaren.

I klippet från rättegången hörs åklagaren läsa upp ett påstått Instagram-PM, där Melly ska ha svarat på en onämnd individ och i stort sett erkänt sin inblandning i morden. Rapparens advokat har inte fått möjlighet att besvara påstående ännu, men använde sitt öppningsanförande åt att ifrågasätta hans motiv och polisens teori.

"Åklagare får stor makt och stora resurser till att skipa rättvisa. Det är inte vad som har skett här", sa advokaten David Howard.

Rättegången kommer att utveckla sig under de kommande veckorna, så se till att hålla koll på dopest.se för det senaste.