Då börjar rättegången mot Yasin

Ett av Sveriges mest omtalade rättsfall just nu

I april 2020 kidnappades en känd svensk artist. Det hela framkom först veckor efter brottet tagit plats när bilder från händelsen började spridas. Händelsen är en del av det så kallade “Encromålet”. Åtalet som skickats in till Södertörns Tingsrätt, nästan ett år senare, har fått enorm medial uppmärksamhet och engagerat stora delar av Sveriges befolkning. Bland annat på grund av att det omfattande rättsfallet inkluderar allt från kända svenska artister, till före detta ex-landslagsspelare och medlemmar i kriminella nätverk i Stockholmsområdet. 

Den uppmärksammade kidnappningen har dock visat sig bara vara en liten del av en mycket större utredning, med en förundersökning på cirka 15 000 sidor – som inkluderar uppemot ett 30-tal personer från ett kriminellt nätverk i Stockholm och hela 16 åtalspunkter. När åtal idag väckts mot Stockholmsnätverk består brottsrubriceringarna bland annat av försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott och människorov.

I samband med att åtalet skickades in framfördes igår en stämningsansökan gällande den omtalade kidnappningen av en känd svensk artist. En av de åtalade är rapparen Yasin Mahamoud. Han häktades på nyårsafton på sannolika skäl misstänkt för stämpling och människorov. 

I en stämningsansökan som gäller kidnappningen förekommer bland annat Yasin och en ex-landslagsspelare. Där framkommer det att Yasin inte åtalas för att ha genomfört kidnappningen – utan för stämpling till kidnappning, alternativt förberedelse till människorov i mars 2020. Enligt stämningsansökan ska de i mars ha planerat att föra bort artisten i syfte att skada honom till liv eller hälsa och utöva utpressning. Planerna ska dock ha ställts in på grund av hög polisnärvaro i området.

I april sker en kidnappning av artisten – men genomförts då av andra gärningsmän som nu anhålls misstänkta för människorov och rån, alternativt medhjälp därtill. Offret själv har valt att inte medverka i utredningen. 

Yasin nekar till brott via sin advokat Frida Wallin. Han har även valt att inte lämna några kommentarer kring åtalet. I det förhör som allmänheten nu kan ta del av ska Yasin ha svarat “Ingen kommentar” hela 186 gånger. 

Huvudförhandlingarna kommer ta plats den 6 april.