Recap: Coachella 2023 Weekend 1

Från Frank Oceans inställda livestream till ett sällsynt framträdande av Jai Paul. Här är första helgens höjdpunkter

En av världens allra största musikfestivaler tar plats i den Kaliforniska öknen varje år. Med artister från alla världens hörn har Coachella gjort sig kända som en helig gral för live-artister sedan starten 1999. Årets upplaga är som vanligt uppdelad över två helger, där den första alldeles nyss avslutades. Vi har samlat några av de bästa och framförallt mest uppseendeväckande stunderna från weekend 1, där vi såklart måste börja med helgens största snackis: Frank Ocean.

Frank Ocean

Som den allra mest hypeade headlinen för festivalen var det till mångas stora besvikelse när Youtube avslöjade via Twitter att Frank Oceans framträdande inte skulle livestreamas som planerat. Ett stort dragplåster för festivalens internationella publik var nämligen att plattformen skulle livesända alla spelningar samt att highlights skulle laddas upp på festivalens kanal i efterhand.

Av det som rapporterats från spelningen fanns det en hel del moment som vi gärna hade sett filmade i hög kvalitet. Frank talade bland annat om att ett nytt album existerar (vi får nöja oss med det), sina bästa minnen från Coachella och sorgen bakom att ha förlorat sin lillebror i en bilolycka. I videon ovan kan du se en del av talet, filmat från en i publikens perspektiv.

Frank kom dessutom en timma sent och avslöjade sin spelning tidigt, då han hade en satt tidsgräns som festivalen satt upp. Enligt rapporter ska han dessutom knappt ha framfört sina låtar, utan mer sjungit med sporadiskt. Det återstår att se exakt hur konserten gick till, men det första reaktionerna är minst sagt polariserade.

Yung Lean

Som en av två svenskar på scen under den första helgen tillsammans med Eric Prydz (Adam Beyer spelar nästa helg) fick Yung Lean ta det största ansvaret att representera landet på Coachella för detta år. Det var en avskalad spelning med bara Lean på scen och hans Sadboys bakom DJ-båset, där han bjöd han på den förtrollande energi som bara hans livespelningar har. Setet avslutades med en hjärtskärande version av "Agony" från albumet "Stanger", där hela publiken sjöng med samtidigt som Lean stod som en diregent med sin silver-beklädda mick.

Charli XCX

En av världens största och mest normbrytande popstjärnor är utan tvekan brittiska Charli XCX. Från att ha skapat radiohits som "Boom Clap" och "Fancy" med Iggy Azalea till att bli en pionjär för hyper-pop genom sina samarbeten med kollektivet PC Music har hon hela tiden visat sin känsla för att kombinera beroendeframkallande hooks med nytänkande produktioner.

Hennes spelning på Main Stage under lördagen var lika påkostad som musiken. Det syns i framförandet av hennes hit "Boys" då han joinades av ett gäng manliga dansare, som alla likt henne själv var klädda i nit-prydda outfits i läder. Tillsammans med livebandet, den färgglada LCD-bakgrundsskärmen och Charlis ikoniska, lätt autotunade röst var hennes spelning defintivt en av helgens måsten.

Jai Paul

Kanske världens näst mest svårfångade artist efter Frank Ocean är ingen mindre än brittiska visionären Jai Paul. Hans spelning på Coachella är den första någonsin i hans karriär, som (tekniskt sett) pågått sedan 2007 när han släppte demon "BTSTU" på sin MySpace.

Vad som hände sen är en historia för en annan dag, men kort sagt så läcktes Pauls debutalbum under 2013, en händelse som fick honom att i gå i exil från musikbranschen fram tills 2019, då han återvände med en officiell release av albumet samt två nya singlar. Ytterligare fyra år senare har vi knappt sett någon ny musik från artisten, men hans spelning på Coachella är däremot minst lika historisk. Det är nämligen hans allra första live-spelning någonsin (!), så även om vi kanske aldrig får ny musik från Jai Paul igen, kan vi åtminstone njuta av nya versioner av hans redan klassiska låtar.

Pusha T

King Push bjöd på en scen-design utöver det vanliga när han entrade main stage under fredagen. Att legendaren från Virgina bara rappar om tiden han sålde crack har blivit något av ett "running gag" i hiphop-kretsar, vilket Pusha T själv uppmärksammade med sin kaxiga spelning i den gassande eftermiddagssolen. På scen sågs han rappa framför en enorm snökula omgiven av is och snö. Om inte nickningen till hans texter var tydlig nog innehöll kulan även en vägskylt med texten "WELCOME TO COKECHELLA".

För att toppa av det hela spelades en steg-för-steg video på hur man tillverkar crack på skärmen i bakgrunden när Push framförde singeln "Diet Coke" från sitt senaste album "IT'S ALMOST DRY". Smidigt.

Missa inte nästa helg när etapp nummer två drar igång, då vi självklart även kommer med en ny recap här på dopest.se!