Rättegång för mord på Run DMC-stjärna inleds – efter 22 år

Jason ”Jam-Master Jay” Mizell sköts till döds i New York 2002 – här är åklagarnas teori om varför han mördades

Hiphop-pionjärerna Run DMC var några av de allra första att ta genren in i mainstream under 80-talet. En av gruppens tre medlemmar, Jason ”Jam-Master Jay” Mizell, mördades i New York 2002 vilket ledde till att resterande medlemmarna Darryl ”DMC” McDaniels & Joseph ”Run” Simmons avslutade gruppen, trots att de fortfarande är aktiva med att låta namnet Run DMC leva vidare.

Idag, måndagen den 29:e januari, inleds rättegången mot två män som står åtalade för mordet på Jam-Master Jay 22 år efter att han sköts till döds. Billboard har rapporterat att två män vid namn Karl Jordan, Jr. & Ronald Washington ställs inför rätta. De åtalades först 2020 och kommer nu att ställas inför rätta i en federal domstol i Brooklyn.

Åklagarna hävdar att de två männen dödade Jay som hämnd efter en misslyckad kokainaffär, något som de båda riskerar livstids fängelse för om de döms.

Inför rättegången har Jordan & Washington hävdat att åklagarna väntat för länge med att åtala dem, vilket innebar att de inte skulle kunna försvara sig ordentligt samt att vittnen skulle ha svårare att minnas viktiga detaljer. Domstolen har dock viftat bort dessa klagomål och rättegången inleds nu som vanligt, med en förväntat dom under våren 2024.