Så kan din iPhone hjälpa dig i sommar

Sommaren är officiellt här och därmed även planeringen inför semestrar och resor – här är några tips på hur din mobil kan underlätta

Det är juni och värmen har redan gjort sig hemma sedan flera veckor tillbaka. Sommaren har tjuvstartat men det är nu den invigs på riktigt och det börjar även bli dags att planera hur den ska spenderas. Oavsett om du ska resa utomlands, inom Sverige eller hänga i hemstaden är det viktigt att vara förberedd.

Vi har samlat några tips till dig som har en iPhone inför sommaren, då det finns en hel del verktyg och hjälpmedel som kan förhöja din sommar och minska stressen så mycket som möjligt.

PLANERA

Om du ska ut och resa utomlands är ditt pass det viktigaste att komma ihåg. Det är dock lätt att glömma att förnya ditt pass, men med din iPhone kan du göra det lättare genom att skippa kön och ta ditt eget ID-foto och redigera via Kameran och Anteckningar.

  1. Låt någon annan eller ett stativ ta ditt foto på i bra belysning, se till så att inget täcker ditt ansikte och att telefonen är inställd på ljusläge.
  2. Tryck och håll in på dig själv i bild för att lyfta det från bakgrunden, tryck sedan på ”Kopiera” och klistra in bilden i en ny anteckning i appen Anteckningar.
  3. I Anteckningar tar du en skärmdump av anteckningen och öppnar den i Foton. Tryck på ”Redigera” och ”Beskär”.
    Välj den rektangulära ikonen längst upp till höger och välj ditt bildförhållande. Därifrån kan du flytta runt bilden för att se till att du är helt i ram.
  4. Tryck på ”Klar” och ditt nya ID-foto är klart för uppladdning!

När du är redo att resa är det även viktigt att packa ordentligt. I Påminnelserappen kan du göra en packlista, som du sedan kan spara ner som mall och använd för framtida resor med ändringar beroende på vart du ska. Glöm inte heller att ladda ner kartor i Apple Maps för att använda offline, ifall att du hamnar i en situation där internet inte fungerar eller är begränsat på din mobil.

RESAN

När du väl är ute på språng, oavsett hur långt du tagit dig, är det viktigt att håll ordning på packningen. Registrera en eller flera AirTags och dela den med familj eller vänner så att både du och dem kan spåra viktiga föremål. De finns att köpa både som nyckelringar och mindre mindre enheter, så det går att fästa i allt från nyckelknippan till resväskan.

Ifall en nödsituation dyker upp kan iPhone vara en avgörande faktor. Ställ in ditt Medicinska ID och lägg till nödnummer i Hälsa-appen. Då kan man komma åt de kontakter du valt ut även om man inte har koden till din telefon, vilket även gäller för ditt Medicinska ID. Om du själv är i en nödsituation på grund av ett sjukdomsfall kan personer som hjälper dig se om du har några allergier, medfödda sjukdomar eller liknande. Det kan rädda liv ifall någon ringer till en larmcentral, 112 i Sverige, då ambulanspersonalen kan få viktig information på väg til platsen.

För att försäkra vänner och familj att du tagit dig fram ditt du ska kan det även vara bar att använda funktionen ”Checka in”. Skriv in din destination så kommer din iPhone automatiskt uppdatera de du delat din plats med när du har kommit fram.

Behöver du en översättare? Använd Översätt-appen som tolk. Översätt talad och skriven text direkt, även offline. Du kan även ställa in Action-knappen på iPhone 15 Pro för snabb åtkomst.

SKAPA & SPARA MINNEN

Letar du efter ett foto från en specifik resa? Sök i albumet ”Platser” i Bilder-appen och bläddra foton efter plats.

När du är ute kan du använda funktionen ”Visuell uppslagning” för att identifiera landmärken, konst och växter. Ta en bild och använd Info-knappen i Bilder-appen för att identifiera objektet. Du behöver inte ens lägga in den i någon sökmotor, iPhone löser det åt dig.

Delad glädje är dubbel glädje, så glöm inte att dela med dig av högupplösta bilder via en iCloud-länk. När du har länkat ditt eller andras iCloud konto kan du skicka och ta emot högupplösta foton, oavsett från vilken enhet det gäller. Är ni flera på resan är det ett perfekt sätt att få en gemensam bildbok från resan!

Missa inte heller Apples kommande WWDC-konferens, där nyheter om framtiden för iOS och mycket mer kommer att presenteras. Du kan läsa mer om den HÄR.