Så kan du hjälpa Palestina från Sverige

Här är en guide med organisationer och sätt att stötta

Som stöd i den pågående krissituationen i Palestina, där läget hårdnar för varje dag, har vi valt att använda vår plattform för att lyfta hur du kan hjälpa de drabbade från Sverige.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch fastslog nyligen i sin rapport att israeliska myndigheter bedriver apartheid och begår allvarliga övergrepp mot palestinier.

Nedan hittar du en lista över vad du kan göra för att hjälpa: 

Donera pengar till en organisation

Driver just nu en akutinsamling till Gaza genom Palestinainsamlingen. Pengarna går till Gaza Community Mental Health Programme som jobbar med barn som drabbats av attackerna, och Palestinian Medical Relief Society som tillhandahåller akutvård.

Pg: 90 11 57-8 (konto)

Swish: 1239011578

Skriv GAZA på inbetalningen

Bistår med sjukvård. ”Vi är medvetna om att konflikten skapar lidande även på den israeliska sidan, men ser inte att det finns ett behov av humanitära medicinska insatser i Israel i nuläget.” skriver Läkare utan gränser via sin hemsida.

Gräsrotsorganisation som jobbar aktivt med Palestina. Bidrar med vård, medicin mat och andra nödvändigheter.

Aktiv i Gaza. Bidrar med mat på plats till palestinier samt sjukhusplatser, vård och stöttar vårdpersonal.

Gräsrotsorganisation som jobbar aktivt med Palestina. Erbjuder leverans av mat.

Höj din röst

Skriv på en namninsamling, eller stötta och jobba med lokala nätverk och organisationer som exempelvis Palestinagrupperna. Gå ihop med vänner, studentföreningar och kulturcentrum. På så sätt kan vi tillsammans sätta press på regeringsmakten att ta sitt ansvar.

Här hittar du en aktivt upprop via Palestinagrupperna – ”TILL: UTRIKESMINISTER ANN LINDE -AGERA MOT DEN PÅGÅENDE ETNISKA RENSNINGEN AV PALESTINIER I JERUSALEM”.

Delta i en demonstration/manifestation om du har möjlighet att göra det – just nu är det dock viktigt att påpeka att det i Sverige är olagligt att samlas i större folksamlingar på grund av den rådande pandemin. Däremot kan du alltid delta i en digital manifestation.

Om du väljer att delta i en fysisk demonstration finns det några punkter att förhålla sig till (källa: Radio Noden):

  • Ha med dig något att täcka ansiktet med och bär gärna munskydd. Även om det i Sverige är olagligt att maskera sig vid en demonstration om det uppstår ordningsstörningar – lär munskydd ej ifrågasättas under en pandemi. Det minskar risken för dig att åka fast för att ha demonstrerat mot förtryck, då du inte lika lätt kan kännas igen.
  • Gå aldrig ensam, håll ihop och se till att du och dina vänner har varandras telefonnummer.
  • Undvika att ta bilder då det kan användas som bevismaterial av ordningsmakten. Se även till att din mobiltelefon(om du har den med dig) ej går att låsa upp av vem som helst.
  • Ha helst på dig kläder som inte är utmärkande, eller som du är villig att göra dig av med efter demonstrationen. Då är det svårare för ordningsmakten att använda dina kläder som bevismaterial.
  • Om du blir gripen är du endast skyldig att uppge dina personuppgifter. Du behöver ej delta i förhör eller lämna några övriga uppgifter utan en egen vald advokat. Därefter kan du alltid uppge ”Ingen kommentar” som svar, och är ej skyldig att dela någon övrig info eller ge svar.
  • Om du är under 18 år får ordningsmakten ej förhöra dig utan din vårdnadshavare.

Var inte tyst

Väljer du tystnad eller att vara ”neutral”, tar du automatiskt förtryckarens sida. Håll dig, dina vänner och din familj informerad om vad som händer. Det är ditt personliga ansvar att informera din familj om vad som händer, eller diskutera händelserna med dina vänner. Nu är inte tiden att vara tyst.

Använd dig av sociala medier, även om du inte har tusentals följare. Din insatts gör skillnad – särkilt i en situation där media i många fall censurerar händelserna. Nu är din insatts viktigare än någonsin. 

Låt aktiva hashtags fyllas av viktig information, nyheter och och händelser från platsen – istället för flaggor! 

Dela ej traumatiskt material på sociala medier

Lika viktigt som det är att inte vara tyst – är det att vara selektiv med vad du delar. Var källkritisk och undvika att dela bilder på människor som är skadade, utsätts för brott eller befinner sig i en utsatt situation. Tänk på att materialet kan vara traumatiskt – och utgå från hur du själv vill att du eller dina nära ska porträtteras på sociala medier.

Vid delning av material som kan vara traumatiskt – använd dig helst av uttrycket #TW eller #TriggerWarning för att förvarna dina följare om att innehållet är känsligt.

Vid demonstrationer bör du också undvika att dela bilder på demonstranter – då de sedan kan sökas upp av polisen eller användas som bevismaterial.

Fortsätt bidra och hålla dig informerad 

Även när rubrikerna lägger sig och demonstrationerna är över, är det lika viktigt att vara aktiv och ta ställning. Håll dig informerad och utbilda dig själv, dina vänner och din familj. Tänk på att du genom många organisationer kan göra månadsdonationer för att fortsätta stötta det palestinska folket.

Du kan bland annat hitta nyheter via Palestinagrupperna och följa verksamheten via pgsyouthnow.com. Håll dig också uppdaterad på hur du kan bidra, bojkotta och donera via BDS (Palestinian BDS National Committe). Du hittar nyheter via IMEU och Al Jazeera.

Nedan har vi listat några Instagram-konton att följa: