• Foto: Sampha via Twitter

Sampha är tillbaka med singeln ”Spirit 2.0”

Det är sex år sedan det hyllade debutalbumet och lika länge sedan en solo-singel, nu är den brittiske visionären tillbaka

Artister med stark integritet är kanske några av de mest intressanta att följa i den allt mer hyper-tillgängliga musikvärlden vi befinner oss i idag. Frank Ocean, Aphex Twin, FKA Twigs & Playboi Carti är bara några namn som till stor del hållit sig utanför marknadsföringssyften och publika evenemang, men ett namn som många glömmer är engelska Sampha.

Hans debutalbum Process släpptes 2017 och blev ett av de mest hyllade albumet det året, senare med flera omnämnanden som ett av årtiondets bästa album. Innan dess hade artisten från London släppt musik sporadiskt sedan Myspace-eran 2007, samt jobbat som producent med remixer åt bland andra Jamie xx och SBTRKT på CV:t.

Han elektroniska virvelvindar av ljud kombinerat med klassiska pianon och inslag av gospel i sin sång skapade sig Sampha sakta men säkert ett sound som inte låter som någon annans. Något han nu äntligen visar upp igen på första singeln sedan 2017, den abstrakt vackra "Spirit 2.0".

"Det är en så konstig sak, ibland känns det mer som en dröm när det faktiskt finns där ute i världen och det kollektiva medvetandet skapar mening av det, det är en konstig sak, men det är härligt, det är vackert, och jag är inne i det", säger Sampha till Zane Lowe på Apple Music 1 när han reflekterar över att släppa musik igen.

Soundet på låten har dragits från ny-gamla inspirationer, med trummor från Västafrikansk musik som vi hört doser av i tidigare spår som "Blood On Me". Denna gång är det dock med rytmen mer som en grund än en del.

"Det är bara naturliga influenser som kom fram. Det var något med synkoperingen i västafrikansk musik, eftersom jag skrev i det tempot, och den typ av trummor jag föreställde mig var sånna akustiska djungelinspirerade trummor", säger Sampha.

Lyssna på "Spirit 2.0" på Spotify nedan!