DOPEST Testar: Samsung Galaxy S23 Ultra

Är Samsung Galaxy S23 Ultra marknadens bästa telefon?

Drygt en månad har gått sedan Samsung lanserade det efterlängtade flaggskeppet Samsung Galaxy S23 Ultra. Den stora nyheten för alla Galaxy-telefoner i serien (Galaxy S23, Galaxy S23+ & Galaxy S23 Ultra) är att de alla har fått förbättrat batteri, bättre skärm och förbättrad kamera. Framförallt Galaxy S23 Ultra har fått en kamerasensor på hela 200 megapixel och möjligheten att filma i 8k i 30fps. DOPEST-redaktionen har fått chansen att prova den kraftfulla telefonen och dela med oss av våra åsikter, både om de stora och små detaljerna.

Marknadens troligtvis snabbaste telefon

Den som är i behov av en telefon med en hög prestanda borde ta sig en titt på Samsung Galaxy S23 Ultra. Med den specialutvecklade versionen av Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2 får vi en av marknadens snabbaste telefoner. Vi har tidigare testat Samsungs just nu dyraste telefon - Galaxy Z Fold 4, och trots att den är en av de bästa android-telefonerna som finns på marknaden så upplevs nya Galaxy S23 Ultra som ett par nivåer snabbare. Vi har testat S23 på ett flertal olika spel och upplevelsen har varit imponerande, mycket tack vare den nya processorn, den responsiva skärmen, uppdateringsfrekvensen och batteriet. 

Just batteriet är samma 5000 mAh-modell som i S22 Ultra, dock gör den nya processorn telefonen mer effektivt och kraftfull vilket innebär avsevärt bättre batteritid än tidigare upplagor. Under vårt test har vi kunnat använda telefonen flitigt i två dagar utan att behöva ladda den. En negativ aspekt är att S23 Ultra inte kommer med en laddare inkluderad, en trend som många mobiltillverkare hakat på de senare åren.

S23 Ultra kommer i flera exklusiva färger via Samsungs hemsida. Foto: Samsung

Stilren design men något stor och tung

Designen på Samsung Galaxy S23 Ultra utgår från en snarlik design till den tidigare generation Galaxy S22. Med sin 6,8 tums skärm och 234 grams vikt kvalar mobilen in bland de större och tyngre telefonerna på marknaden. Storleken kan dock upplevas som något positivt eller negativt beroende på vad användaren föredrar.

En nyheten är att Galaxy S23 Ultra (samt övriga Galaxy S23 modeller) kommer med nya glaset Gorilla Glass Victus 2 som enligt tillverkaren Corning ger ett bättre skydd om man skulle tappa telefonen mot asfalt eller betong. Enligt Corning ska glaset klara av fall mot betong från en meters höjd och mot asfalt från upp till två meter. Något vi självklart inte vågat testa själva men de (flertal) gånger vi lyckats tappa telefonen under testet har telefonen klarat sig utan några skador.

S23 Ultra klarar även av en hel del vatten tack vare sin vattentäta konstruktion med IP68-klassning som kortfattat innebär att telefonen är dammtät samt ska kunna sänkas ner i vatten under en längre tid, utan att ta skada.

Den högupplösta oled-skärmen på 6,8 tum med stöd för upp till 120 Hertz lever upp till förväntningarna med sina klara färger och höga toppljusstyrka. Skärmen ger direkt respons när du trycker och scrollar och likt tidigare flaggskeppsmobiler från Samsung så levererar S23-skärmen på de högt ställda kraven.

Likt den tidigare generationen är pekpennan S-pen placerad på undersidan av mobilen och dras ut med ett klick, väldigt stimulerande. Pennan har inte fått några större uppdateringar och ger fortsatt fin och smidig precision. 

Fem kameror anpassade för alla tillfällen

Tidigare Ultra-modeller har haft bra kameror, S23 Ultra är inget undantag. Mobilen har totalt fem kameror med olika funktioner. Huvudkameran sitter på 200 megapixlar. Dock så är det fler än de flesta behöver, så vid köp av mobiltelefon är det kanske viktigare att titta på funktioner istället för antalet pixlar.

S23 Ultra har två zoomkameror med 3 respektive 10 gångers optisk zoom. Bildkvaliteten är genrellt riktigt bra och med hjälp av 10x digital zoom går det att zooma maximalt 100x, men ju högre zoom desto suddigare blir såklart bilderna.

En annan användbar funktion är en utmärkt bildstabilisator. Den minskar oskärpa vid rörelse vid stillbildsfotografering och filmning. Kameran har en AI som bearbetar bilderna tyst och HDR för bättre kontrast.

En av de nya större nyheterna är förbättrat nattläge. Man kan fotografera i mörker och även i mycket mörka rum. Nattläget är en speciell funktion där AI bearbetar bilderna utifrån ljusnivån. Bilderna vi har testat har oftast en fullgod färgmättnad, men ibland är de bleka. Det finns också problem med över- och underexponering av ljusa och mörka delar av bilden.

Det finns även ett nattläge för filmning. Nattläget ger bra filmer, men zoomning försämrar bildkvaliteten, inte bara vid filmning utan även vid stillbildsfotografering. Videokvaliteten är dock riktigt bra med imponerande bildstabilisering, det ger nästan alltid bra fokus utan skakningar. Du kan filma i upp till 8K, 30 fps.

Det finns ett flertal speciallägen för både stillbilder och filmer. För den som behöver en mobil med kameror som kan leverera på alla fronter så är Samsung Galaxy S23 Ultra en av marknadens bästa, om inte den bästa.

S23 Ultra har en 200MP-kamera. Foto: Samsung

Pris och slutsats

Samsung Galaxy S23 Ultra är en av de absolut snabbaste telefonerna som går att få. Det kompletteras även av en utmärkt kamera som levererar riktigt bra bilder oavsett om det är ljust eller mörkt. Lägg på en stryktålig skärm som ger en bildkvalitet utan brister ihop med ett väldigt bra batteri, så får vi en av marknadernas absolut bästa telefoner som troligtvis kommer att hålla en plats i toppskiktet i ett par år framöver.

Med det kommer dessvärre ett högt pris, Galaxy S23 Ultra börjar på 16 990 kronor för instegsmodellen med 256GB. De som vill ha 512GB får betala 18 990 kronor medan 1TB-modellen går på 21 490 kronor. Det är dock kvalitet man betalar för, så om priset och storleken inte är ett problem har du en av marknadens garanterat bästa telefoner i Samsung Galaxy s23.