Hör Dave x Central Cee på "Sprinter"

De brittiska superstjärnorna släpper efterlängtad collab, första gången de samarbetar på en låt tillsammans officiellt

Brittisk hiphop exploderade på den internationella scenen under mitten av 10-talet genom rutinerade rappare från grime-scenen som Skepta och Giggs, en våg som fortsatte in över 20-talet och skapade både nya genrer och stjärnor. Två av de som skinit absolut starkast är Dave och Central Cee, som med flera respektive megahits i bagaget tagit sig från lokal buzz till världens största scener.

Santan Dave, numera mest känd som bara Dave, slog igenom stort med singeln ”Thiago Silva” tillsammans med AJ Tracey under 2016. Med ett flow som kändes ovanligt världsvant för den då 18-årige rapparen blev han snabbt ett av de största namnen i branschen. Under åren fram tills idag har han hunnit med tre album, samt en hyllad roll som den galne Modie i Netflix-serien Top Boy.

Central Cee har grindat minst lika länge som Dave, men hans succé skulle komma att dröja. Det började med lokal hype i hemstaden London med singlar som ”Day in the life”. Det stora internationella genombrottet skulle dock komma med virala hiten ”Doja” förra året, som idag har över 430 miljoner streams på Spotify.

Nu samarbetar de för andra gången på ett officiell släpp, då Central Cee gästade remixen av Daves ”Spirit Bomb” 2016. Denna gång är det dock en helt ny låt, ”Sprinter”, vars hype byggts upp sedan Cee hintade mot den på sin Instagram i mars (då under namnet ”Slowtie”). De två syntes även i Monaco tidigare i maj, då de verkade spela in en musikvideo. Något båda två även har bekräftat med bilder på sina Instagrams.

Låten har ett gungande och (förhållandevis till UK-rap) långsamt beat där de utbyter kaxiga rader, som både reflekterar på baksidorna med kändisskap och typiska hiphop-ämnen som tjejer och framgång. Central Cee refererar även till sina föregångare, då han i refrängen interpolerar Skepta och hans BBK-kollektivs gamla hit ”Too Many Man”.

”I got too many, too many many man”

Lyssna på ”Sprinter” på Spotify nedan!