Varför du måste se ‘Bones and All’

Chalamet och Russel skiner som förälskade kannibaler

På fredag, 25 november, har den efterlängtade filmen Bones and All, med Taylor Russell och Timothée Chalamet i huvudrollerna, äntligen svensk biopremiär. Det romantiska skräckdramat hade emellertid smygpremiär redan förra veckan i samband med Stockholms filmfestival. Här är varför du måste se Luca Guadagninos Bones and All

En uppfriskande historia

I en tid av remakes och uppföljare är det alltid uppfriskande med en film som levererar en historia som tittarna aldrig tidigare sett. Sedan hjälper det även om berättelsen väcks till liv med hjälp av en mästare som Luca Guadagnino (Call Me by Your Name, Suspiria), som kan genomsyra projektet med sin unika vision. 

Bones and All vrider klockan tillbaka till 1988, där vi följer tonåringen Maren, spelad av Taylor Russell (Escape RoomWaves), vars mörka hemlighet tvingar henne att försöka överleva på egen hand i mellanvästra USA. Maren brottar nämligen med en omättlig hunger för människokött. På sin ensamma resa från stad till stad blir hon dock överraskad när hon stöter på Lee, spelad av Timothée Chalamet. Det visar sig att Maren inte är den enda unga kannibalen på drift genom landet. Paret bestämmer sig för att slå följe och utvecklar snabbt känslor för varandra. Tillsammans hjälper de varandra navigera sina ovanliga nya liv under en roadtrip över Mellanvästern. 

En välkommen återförening

Resultatet av Timothée Chalamet’s första samarbete med regissören Luca Guadagnino var det kulturella fenomenet Call Me by Your Name. I den unga stjärnan kan Guadagnino mycket väl ha funnit sin egna motsvarighet till vad DiCaprio är för Scorsese. Helt enkelt skapar de något alldeles speciellt ihop, och lyckas bringa fram de bästa egenskaperna ur varandra. Chalamets begåvning, kombinerat med regissörens förmåga att skildra emotionellt laddade scener, är nog för att slå gnistor om filmen. Men denna gång finns en viktig tredje part i det elektriska samarbetet, i berättelsens centrum står nämligen relationen mellan Maren och Lee. 

Fantastisk kemi

Russell briljerar som filmens kärna, men skiner som starkast i de intima scener hon delar med sin motspelare. Duons passionerade insatser ger karaktärerna ett genuint band, som gör det svårt att slita blicken från duken, även under filmens mest brutala våldscener. Skådespelarna lyckas spegla karaktärernas inre demoner och syn på livet i varandra, vilket väcker intressanta tankar om kärlek och överlevnad. Kemin hjälper Bones and All att bli en övertygande Bonnie & Clyde-historia för en modern tid.

En roadtrip att minnas

Under filmens 130 minuter kör paret från en delstat till nästa, utan att se tillbaka. Som ofta i så kallade roadmovies är bilen det närmsta Maren och Lee har till ett hem.  Tittarna får naturligt se mycket av Mellanvästerns vackra landskap, från skogsbryn till öppna fält. I väl behövda pauser mellan filmens intensiva ögonblick kan tittaren slappna av och låta sig uppslukas av de vackra landskapsbilderna. Men man får inte låta sig luras av det falska lugnet, för när man minst anar lurar faran runt hörnet, och tvingar paret att fly vidare.

Strukturen gör det svårt att förutse var berättelsen ska sluta, se Bones and Allbio från och med 25 november och ta reda på det själv!