Sebastian Stakset är tillbaka med ”Trakten” ft. SINAN – från kommande album

Hyllar Kartellens ”Mina områden” med en sommarbanger för Sveriges alla trakter

Sebastian Stakset, som många känner som Sebbe Staxx från Kartellen, är utan tvekan en ikon på den svenska hiphop-scenen. Och 2022 har han tveklöst stora planer på gång. I augusti är han en av årets sommarpratare i Sommar i P1, samtidigt som vi kan avslöja att hans kommande album Medan Vi Faller (kanske en referens till franska kult-filmen La Haine?) är helt färdigt. Allt detta medan han fortsätter föreläsa på fängelser och ungdomshem runt om i landet.  

Och med ett enormt driv påbörjar Sebastian Stakset sin album-countdown. I dag släpper han nämligen singeln "Trakten", vilket blir ett första smakprov från albumet som kommer i höst. Med sig har han ingen mindre än SINAN. Och kanske tycker du att du känner igen låten? Då har du säkert hört den pre-release på TikTok, där den fått en viral spin med över 1 miljon visningar på ljudet. 

Men, det är nog inte bara därför du kan tycka att den är välbekant. "Trakten" är nämligen en nostalgisk blinkning till Kartellens riktiga hiphop-klassiker "Mina områden" från 2012. Vi hör Sebastian rappa; 

"Men jag älskar min stad / Försöker hjälpa dom som lider här varenda dag / För ungar röker braj utanför fritidsgården / Å politiker har fortfarande glömt postkoden / Å dom undrar varför jag pratar som jag gör / Jag e från trakten jag e från trakten / Mamma undrar varför alla mina vänner dör/ För jag e från trakten mannen jag e från trakten"

Vi hör artisterna rappa om livet i just trakten där de själva växt upp. De beskriver livet omkring sig - hur svårt det är att lämna betongen, barndomsvänner som farit snett och hur död och misär påverkar unga. Men de berättar även om viljan att göra bättre och vända livet - med en hoppfull framtidsblick. För produktionen står ingen mindre än Nezs Beats. 

”Låten handlar om orten. Trakterna vi växte upp i. Vi speglar det området som format oss och beskriver verkligheten som den är. Men med en strimma hopp i texten. Jag och många från trakten har ett helt annat mindset än många andra. Det har jag fått genom min uppväxt. Jag ger inte upp. Jag kastar inte in handduken när det blir jobbigt. Vi blir fostrade att kriga och kämpa. För vi blev tvingade att kämpa. Annars hade vi inte levt idag.Budskapet i låten är; skäms inte över din uppväxt eller bakgrund. Men låt inte heller ditt område hålla dig tillbaka utan kämpa. Och hjälp dom som behöver din hjälp. Det här ären sommarbanger för Sveriges alla trakter. Reppa din trakt!”

Det kommande albumet Medan Vi Faller kommer dessutom få en tillhörande långfilm - inspirerad av projektet. Och skivan i sig blir dess självklara soundtrack. Vi ser Sebastian själv i huvudrollen med bland annat skådespelaren Ola Rapace. Filmen väntas gå på bio tidigt 2023. 

Lyssna på "Trakten" med Sebastian Stakset och SINAN nedan!