DOPEST Guide: Här hittar du Stockholms bästa second hand & vintage-butiker

Vi listar de bästa second hand- och vintagebutikerna du måste besöka i Stockholm

Ettresex

Foto: IG @ettresex

Ettresex, före detta Plug Me Please, är din lokala go-to butik för streetwear och vintagekläder. Du hittar dom mitt på söder med två butiker vägg i vägg. I deras första boutique hittar du ett urval av sneakers som Jordans, New Balance och YEEZY’s. Där finner du även high-end kläder och accessoarer samt hypade plagg och samarbeten. Allt från Prada till CDG, eller kanske Blonded-merch. Vägg i vägg finns deras vintage-fokuserade shop som för tankarna till amerikanska Round Two. Här finns grafiska t-shirts och vintage plagg från till exempel Stüssy, Arc’teryx och Carhartt.

Hitta hit: Åsögatan 136, 116 24 Stockholm

No Cricket

Foto: IG @nocricketstockholm

På Kungsholmen finner du den hemtrevliga vintage-butiken No Cricket. Här finns handplockade vintagekläder, streetwear och high-end. En bra blandning för modeintresserade som är på jakt efter ett unikt plagg. Hitta märken som Needles, Chrome Hearts och Kapital. Dessutom har de ett stort urval av vintage t-shirts.

Hitta hit: Garvar Lundins gränd, 112 20 Stockholm

Sneakershyllan 

Foto: IG @sneakershyllan

Letar du efter ett par nya sneakers? Då kan du bege dig till Sneakershyllan på söder. Här ligger fokus just på second hand-skor. Här kan du finna hypade sneakers till retailpris. Allt från Jordan och Nike – till YEEZY. Dessutom finns ett mindre utbud av streetwear.

Hitta hit: Folkungagatan 86A, 116 22 Stockholm

Stöld Vintage

Foto: IG @stoldvintage

Stöld Vintage är en nyöppnad second hand-butik. Du hittar den mitt på Götgatsbacken. In genom Wayne’s Coffee och Designtorget, och ned i källaren. Här hittar du utvalda plagg för dig som håller koll på IG och Pinterest-trender. Kläder från bland annat Levi’s, Carhartt, Evisu och True Religion.

Hitta hit: Götgatan 31, 116 21 Stockholm

Humana Second Hand

Foto: IG @humanasecondhand.se

Humana är utan tvekan en av de populäraste second hand-butikerna i Stockholm. Här hittar du ett urval av de senaste trenderna. En del streetwear, men också mycket 90- och 00-tals plagg. Fokus ligger inte på några specifika märken, men du kan hitta allt från dyrare plagg till sportmärken. Ett bra tips är att gå förbi ofta eller spana in deras IG, för att hålla koll på när nya plagg dyker upp i butiken.

Hitta hit: Timmermansgatan 23, 118 55 Stockholm / Gamla Brogatan 26, 111 20 Stockholm

Herr Judit + Judits Second Hand

Foto: IG @herrjudit

Herr Judit, och grannbutiken Judits Second Hand vägg i vägg, erbjuder second hand för både dam och herr. Här finner du ett urval av kvalitetskläder och lite dyrare märken. Allt från Filippa K och Missoni till Stone Island eller Our Legacy. Det här är den perfekta butiken för dig som har tid att leta efter guldkorn. Ibland dyker ett eller annat unikt vintage-plagg upp.

Hitta hit: Hornsgatan 65, 118 49 Stockholm

ARKIVET

Foto: IG @arkivetsthlm

I Arkivets butiker i Stockholm hittar du moderna och trendiga second hand-plagg, skor, väskor och accessoarer. Urvalet av kläder är än så länge endast för dam. När det kommer till märken är urvalet brett. H&M, Weekday, Rodebjer, Ganni, Burberry och ACNE – är bara några av märkena du finner här.

Hitta hit: Nybrogatan 44, 114 41 Stockholm / Norrtullsgatan 33, 113 27 Stockholm

Hypestein

Foto: IG @hypestein

Hypestein! Namnet beskriver väl sig själv. Här hittar du utvalda, hypade kläder och sneakers. Perfekt för dig som letar efter ett par nya Jordans eller YEEZY’s. Dessutom har de en online-shop.

Hitta hit: Bondegatan 48, 116 33 Stockholm

Siv & Åke

Foto: IG @sivakestockholm

Butiken Siv & Åke grundades 2015 och har sedan dess erbjudit handplockade kläder och accessoarer. Butiken ligger mitt på söder. Något vi fastnat för är deras breda utbud av smycken. Här kan du bland annat hitta spännande ringar.

Hitta hit: Sankt Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm

POP Stockholm

Foto: IG @popstockholm

Att kliva in på POP Stockholm är som att färdas några år tillbaka i tiden. Dessutom lämnar vi Sverige och beger oss till USA. I vintage butiken på söder hittar du utvalda kläder med fokus på amerikanskt mode från 50- till 90-talet. Om du är på jakt efter college shirts, baseballjackor eller skinnkappor har du kommit helt rätt.

Hitta hit: Åsögatan 140, 116 24 Stockholm

Stadsmissionen

Foto: IG @stockholmstadsmission

Stadsmissionen har flera butiker runt om i Stockholm. Här hittar du allt från kläder och accessoarer till heminredning. En av deras butiker som du bara måste besöka om du är modeintresserad är den i Kungens Kurva, Huddinge (tidigare Sätra). I butiken kan du köpa kläder till kilopris. Gör dig redo för att ta en heldag i butiken och leta igenom högar av kläder efter guldkorn.

Hitta hit: * flera butiker finns i Stockholm, nedan finner du de mest centrala

Kilopris – Diagonalvägen, 15141 75, Huddinge 

Söder – Skånegatan 75, 116 37, Stockholm / Hornsgatan 58, 118 21, Stockholm

Gamla stan – Köpmangatan 15, 111 31, Stockholm

Kungsholmen: Hantverkargatan 78, 112 38 Stockholm

Odenplan – Hagagatan 3, 113 48, Stockholm

Emmaus

Foto: IG @emmausstockholm

En ideell organisation som samlar in och säljer second hand-kläder. Fokus ligger ej på handplockade eller utvalda märken utan att kunna erbjuda miljövänliga alternativ för ett lägre pris. Genom att handla här stöttar du även Emmaus opinions- och informationsarbete för fred, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.

Hitta hit:* flera butiker finns i Stockholm, nedan finner du de centralaste 

Peter Myndes backe 8, 118 46, Stockholm

Myrorna

Foto: IG @myrorna

Hos Myrorna hittar du allt från kläder till möbler och prylar till hemmet. Här är det inte lika handplockat, så om du är ute efter något specifikt får du lägga lite mer tid på att leta. Myrorna har som syfte att erbjuda second hand kläder och prylar för ett billigare pris – och för att hjälpa miljön.

Hitta hit: * flera butiker finns i Stockholm, nedan finner du de centralaste 

Norrmalm – Mäster Samuelsgatan 49, 111 57, Stockholm

Odenplan – Norrtullsgatan 9, 113 29, Stockholm

Södermalm – Hornsgatan 96, 118 21, Stockholm / Götgatan 79, 116 62,  Stockholm