• Foto: Saraba AB / UMG
  • Namasenda. Foto: Redmount Music

Seinabo Sey rekryterar Namasenda på ”YES”

Det två internationella nyskaparna samplar folkmusik för en oundvikligt unik banger, kombinerar futurism med klassiska drag

Seinabo Sey och Namasenda är svåra att jämföra med många andra. Två svenskar som blivit olika typer av stjärnor på den internationella himlen, genom att skapa kreativt globala varianter av Soul/RnB respektive Hyperpop. Att deras vägar skulle korsas kan för den hängivna lyssnare kännas oväntat, men när man väl lyssnar på "YES" försvinner alla tvivel.

Singeln består av soniska fusioner både på de instrumentala och vokala planen. Producenten simononthemoon (6LACK, Daniel Caesar, Mustafa The Poet m.fl) har på sin Instagram tidigare hintat om sin kärlek för svensk folkmusik och det faktum att han lärt sig spela det uråldriga instrumentet nyckelharpa. I "YES" centreras de glittriga och ljusa 808-trummorna kring en upphackad sample av just nyckelharpa, som med diverse effekter skapar ett ljud som lyckas skapa en bro mellan de två stilarna.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Seinabo Sey (@seinabosey)

Namasenda har gjort sig ett namn i det brittiska musikkollektivet PC Music, som anses vara grundarna av genren Hyperpop som på senare år tagit sig in i mainstream via artister som Charli XCX. Karaktäriserat av futuristisk estetik och musikaliska throwbacks till det tidiga 00-talets elektroniska pop är soundet svårt att missa. Namasenda har inte bara en utmärkande tonsäkert ljus röst på egen hand, men hon använder sig även flitigt av autotune för att leka med de digitala ljud som ofta finns i hennes val av beats.

På "YES" kontrasterar hon Seinabo Seys lena stämmor med glitchade ad libs och högt flygande slingor. Texten fungerar som tankar kring hur ett förhållande kunde bryta ihop, och hur känslorna inte har dött ut. Deras skilda röstlägen ger en ny dimension till de splittrade känslorna, något som poängteras precis innan Namasendas vers när Seinabo frågar sig:

"How did I become your enemy?
How did we become a memory?"

Lyssna på "YES" och mer ny musik i DOPEST Playlist på Spotify!