Serbien hotar att dra sig ur EM – efter dödshot från läktaren

Generalsekreteraren för det serbiska fotbollsförbundet har gått ut med stark kritik – "vi kommer att kräva straff"

Det var under matchen mellan Kroatien och Albanien i gruppspelet av EM 2024 som fansen på läktaren tillsammans började sjunga dödshot mot Serbien. I klipp från matchen hörs fans skandera ”Ubi, ubi Srbina” vilket ungefär betyder ”Döda, döda serben”.

Nu har det serbiska landslagets generalsekreterare Jovan Surbatovic gått ut och kommenterat händelsen. I en intervju med Nova Sport fördömer han fansens beteende och vänder sig direkt till arrangören Uefa, då de hotar att dra sig ur turneringen om inga straff delas ut.

”Vi kommer att kräva straff från Uefa, även till priset av att inte fortsätta i turneringen”, säger Surbatovic.

Tidigare bötfälldes Albanien och även Serbien själva drygt 110 000kr för att ha hållit upp banderoller med kränkande och rasistiska budskap under tidigare matcher i EM. Surbatovic hävdar att det är en enskild supporter som straffades och vill inte förknippa det med resten av fansen.

”Det var en supporter som bötfälldes för rasism och vi vill inte att det ska tillskrivas andra. Vi serber är gentlemän och har öppna hjärtan. Så jag vänder mig direkt till våra supportrar och ber er att fortsätta uppträda som gentlemän”, säger han.

Uefa har i skrivande stund inte kommenterat händelsen.