• Foto: "Shakira - Don't Wait Up (Alternate Version)" via Youtube / Skärmavbild

Shakira slipper fängelstraff för skattefusk

Världsstjärnan riskerade långt fängelsestraff i Spanien, så mycket får hon betala istället

Den colombianska världsartisten Shakira är den mest framgångsrika kvinnliga latin-artisten någonsin, vilket bland annat rapporterats av Billboard som konstaterade att hon sålt över 95 miljoner skivor världen över.

Trots de enorma framgångarna har hon dock sedan 2017 kämpat mot ett flera fall av skattefusk, främst under tiden hon bodde i Spanien med sin tidigare make Piqué då han spelade i Barcelona. Åklagare har hävdat att sångerskan var bosatt i Spanien under större delen av tiden mellan 2012 och 2014, trots att hon registrerade all sin inkomst i Bahamas. Hon anklagas för att undanhållit över 15,8 miljoner dollar i skatt, vilket är ungefär 164,8 miljoner svenska kronor.

Shakira bestred uppgifterna och hävdade att hon bodde majoriteten av sin tid i just Bahamas, men ursäkterna förhindrade inte fallet från att tas upp i domstol. Rättegången skulle ha startat i måndags och om Shakira fanns skyldig riskerade hon upp till åtta års fängelse samt böter på 26 miljoner dollar.

Nu rapporterar dock AP att artisten nått en deal med det spanska rättsystemet, vilket innebär att får en villkorlig dom på tre år samt böter på 8 miljoner dollar, cirka 83 miljoner kronor. I och med förlikningen slipper hon ett riktigt fängelsestraff, något hon själv trodde hon skulle slippa även om rättegången genomfördes.

"Även om jag var fast besluten att försvara min oskuld i en rättegång som mina advokater var övertygade om skulle ha avgjorts till min fördel, har jag fattat beslutet att lösa denna tvist med mina barns bästa i åtanke, som inte vill se sin mamma offra sitt personliga välbefinnande i denna kamp", sa Shakira i rättssalen enligt AP.

Shakira själv har inte kommenterat resultatet ännu, men i helgen tog hon emot priset för "årets låt" & "årets pop-låt" på Latin Grammys för "Music Sessions, Vol. 53" med Bizarrap, en låt som sägs vara en diss till hennes ex-man Piqué och som även framfördes live under kvällen. Anmärkningsvärt var att priset delades ut av den spanske fotbollsspelaren Sergio Ramos, en gammal rival till Piqué då han spelade mittback i Real Madrid under den andres tid i Barcelona.