Den grammisvinnande och multi-platinumsäljande producenten Simon Superti behöver knappast en introduktion längre för den som är kunnig i svensk hiphop. Hans producer tag "Un prodotto di Superti" har hörts på mängdvis av låtar från några av gamets absolut största. Dani M, Z.E och JB är bara tre axplock ur listan på namn som lagt rader över hans produktioner.

Parallellt med produktionerna har Superti även en solokarriär som mer eller mindre rör sig i helt andra genrer än de hans beats brukar hittas. Från elektronisk, mer trapig sång och rap på tidiga singlar som "Måste Vara Vaken" (2018) har han under det senaste året brutit av helt.

Han har utforskat allt från folksång á la Cornelis Vreeswijk på "Hemlisar" till melankolisk ballad på "Stockholm", en sound-utforskning som leder fram mot det kommande debutalbumet "Hemlisar". En utveckling som ofta hanterats i samklang med Daniel Ledinsky, som bakom mixerbordet jobbat med världsartister som Rihanna och Shakira.

Den fjärde och senaste singeln från albumet är dock extra speciell. På "Oslo" har han nämligen rekryterat en av Sveriges absolut största låtskrivare genom tiderna: Joakim Berg.

Foto: Sony Music Sweden

"Jocke spelade några ackord som både jag och Daniel Ledinsky tyckte var super, och eftersom vi hade kort tid på oss så sjöng jag det första bästa jag kom på. När vi kom till refrängen så hade Jocke en melodi, så vi frågade om han ville sjunga den, och det gjorde han", säger Simon Superti om hur samarbetet kom till.

Som frontman för bandet Kent tills deras nedläggning 2016 har Joakim Berg blivit en av Sveriges största och mest uppskattade musiker. Under en karriär som sträckt sig över tre decennier har han utöver Kent även producerat och skrivit för sin egen solokarriär och andra artister.

Nu möts hiphopen och rockens världar på ett sätt vi aldrig sett förut i samarbetet "Oslo", där vi hör de båda artisterna spela ut sina röstregister tillsammans för en känslosam och melankolisk, men samtidigt väldigt hoppfull ballad. Produktionen följer samma spår, med en trevande och ekande gitarr till en början som mot sista refrängen går över i ett starkt crescendo med mäktiga fioler och trummor.

Simon visar återigen upp sin talang med pennan genom en text som sätter ord på ångesten en kärleksrelation kan föra med sig. När Joakims deppigt mjuka röst sjunger “Allting kommer bli okej, fast aldrig mer som dig och mig" i refrängen knyter det ihop känslorna på ett sätt värdigt Kent-hits som "Utan Dina Andetag" och "Kärleken Väntar". En fullständigt unik milstolpe för Simon Superti, som höjer förväntningarna ytterligare inför sitt kommande debutalbum.

Lyssna på "Oslo" och mer ny musik i DOPEST Playlist nedan!