7 filmer att se på bio i februari

Sju anledningar att pausa streamingtjänsterna i februari

I kölvattnet av januaris fullspäckade filmschema kan februari månad upplevas som lågmäld i jämförelse. Men som tur är har du som vanligt en pålitlig guide, som hjälper dig hitta månadens guldkorn!

Aftersun

 

En av årets mest efterlängtade filmer har äntligen svensk biopremiär. 11-åriga Sophie följer med pappa Calum på semester i Turkiet, och livet är precis som det ska vara. Far-och-dotterduon badar, solar och filmar med videokameran, men under ytan är det något som inte står rätt till. Med semesteridyllen som bakgrund uppnår Aftersun något som få filmer kan, nämligen att skapa en unik atmosfär som nära hypnotiserar tittaren in i en sinnesstämning nästan omöjlig att helt sätta fingret på. Filmens flytande struktur ger en illusion av att händelserna nästan existerar utanför tid, och stundvis rum. Detta är Charlotte Wells regidebut, men av filmens innehåll att döma skulle hon lika gärna kunna vara en filmveteran i sina bästa år. Paul Mescal har nu blivit nominerad till en Oscar för sin känsloladdade och realistiska insats som den unga pappan Calum.

Se Aftersun på bio från och med 17 februari!

The Fabelmans

 

Steven Spielberg må precis ha fyllt 76 år gammal, men någon pension är det fortfarande inte tal om. Redan tillbaka efter förra årets West Side Story levererar han en film där regissörens egna kärlek för film står i centrum. Detta autobiografiska drama följer den unga pojken Sammy Fabelman, som snabbt blir förälskad i film. Därefter utforskar han hur filmskapande kan hjälpa honom komma till tidigare dolda insikter om hans dysfunktionella familj.

Spielberg har alltid haft en förkärlek för familjehistorier, så därför var det bara en tidsfråga innan han skulle porträttera sin egna familj genom film. The Fabelmans är inte direkt baserad på filmmogulens liv, men lånar flera element ur hans barndom.

I rollerna som Sammys föräldrar ser vi Michelle Williams (Brokeback Mountain) och Paul Dano (The Batman) medan Gabriel Labelle (The Predator) Sammy själv.

Se The Fabelmans på bio från och med 3 februari!

Ant-man and the Wasp: Quantumania

 

Nästa kapitel i det för evigt växande Marveluniversumet är snart här. Denna gång utforskar Ant-man (Paul Rudd) och The Wasp (Evangeline Lily) ”The Quantum Realm”. I denna mystiska dimension stöter de på Kang the Conqueror (Jonathan Majors). Superskurken är en tidsresande, interdimensionell figur, som är fångad i ”The Quantum Realm”. Detta är första gången vi ser karaktären, som framöver kommer ta över Thanos roll som Marveluniversumets övergripande motståndare, i en film. Majors gjorde sin Marveldebut år 2021 i TV-serien Loki, och kommer i mars spela mot Michael B. Jordan i Creed III.

Se Ant-man and the Wasp: Quantumania på bio från och med 15 fabruari!

Cocaine Bear

 

Cocaine Bear är löst baserad på den sanna historien om svartbjörnen i efterhand döpt ”Pablo Escobear”, som år 1985 åt upp två miljoner dollar värt av kokain, som låg gömt i skogen. Filmen skiljer sig dock rejält från verkligheten, då björnens fiktionella motsvarighet går bärsärkargång genom skogen och skördar flera liv i processen. Vi följer en grupp invånare i den närliggande småstaden, som tar upp kampen mot rovdjuret. I den brokiga skaran finner vi ovetande naturfotografer och klantiga gangstrar, som ger sig ut på jakt efter de förlorade drogerna, men finner något helt annat.

Filmen är regisserad av Elizabeth Banks, känd för sin inblandning i Pitch Perfect-serien, och innehåller ett postumt framträdande av Ray Liotta (Goodfellas).

Se Cocaine Bear på bio från och med 22 februari!

Knock at the Cabin

 

Rädda din familj eller rädda hela världen? Det är frågan som familjen i filmens centrum måste besvara när fyra främlingar knackar på dörren. Ett par och deras dotter semestrar i familjens sommarstuga när de blir tillfångatagna av en mystisk kvartett, som berättar om jordens undergång. Enligt gruppen, vars ledare spelas av Dave Bautista (Guardians of the Galaxy), måste familjen offra en familjemedlem för att stoppa den kommande apokalypsen. Ska familjen lita på främlingarna, och isåfall, hur ska de ta det omöjliga beslutet?

Sedan milleniumskiftet har regissören M. Night Shyamalan haft fler missar än hits, men har sedan comebacken Split (2017) verkar han delvis ha återfunnit den magi som först gjorde honom till en filmskapare att räkna med.

I filmen spelar även Jonathan Groff (Frost) och Rupert Grint, känd som Ron Weasley i Harry Potter-serien.

Se Knock at the Cabin på bio från och med 3 februari!

Women Talking

 

Women Talking är baserad på Miriam Toews bok med samma namn, och de som lästa boken vet att en stor komplexitet döljer sig bakom den till synes simpla titeln. Boken tar i sin tur inspiration av den sanna historien om Mantinobakolonin, ett ultrakonservativt religiöst samhälle i Bolivia. Mellan åren 2005-2009 utsattes över 100 kvinnor för grova övergrepp i kolonin. I Women Talking står kvinnorna i ett liknande samhälle inför ett val, då kvinnorna bestämmer sig för att röst huruvida de ska hantera situationen. När rösterna räknats står rösterna lika mellan ”Do nothing. Stay and fight. Leave.”

Vad som händer sedan kan du se på bio från och med 17 februari!

Titanic – klassiker

 

Om Avatar 2 väckte din törst efter James Cameron-spektakel är detta ett måste.  Vad ska jag ens behöva säga, det är Titanic vi snackar om! Se om den ens bara för att se om Jack verkligen hade fått plats på den där dörren.

Se Titanic i 3D på bio 10 februari!