Skepta får kritik för nytt singelomslag – anklagas för antisemitism

"Gas Me Up (Diligent)" blir första singeln från det kommande albumet 'Knife & Fork' – därför hamnade omslaget i blåsväder

Det händer mycket kring UK-rapparen Skepta just nu. Nyligen avslöjades det att han gör musikalisk comeback med albumet Knife & Fork, vilket kommer att börja med den första singeln ”Gas Me Up (Diligent)” som släpps den 26:e januari. Samtidigt som han jobbar på musiken har han även avslöjat att hans första film som regissör släpps samtidigt som singeln, ett projekt kallat Tribal Mark (som han har pratat närmare om med Hypebeast).

Mitt i det positiva har dock en del negativ kritik riktats mot rapparen gällande omslagsbilden till den kommande singeln. Omslaget föreställer en grupp med skinheads, varav en av dem har ”GAS ME UP” tatuerat på bakhuvudet. Politiker som Alan Mendoza har gått ut och anklagat rapparen för att alludera till förintelsen med bilden, då han liknar de rakade männen i bilden till hur fångarna i nazisternas arbetsläger såg ut.

Skepta har nu gått ut och förklarat sig, då han hävdar att bilden är inspirerad av den fotbollshuligan- och skinheadkultur som hans familj stötte på när de immigrerade till England på 80-talet. För att bättre visualisera hans tankebana publicerade han även en ”moodboard” med bilder som använts för inspiration till projektet. Han säger att även om han förstår reaktionen så är det ett konstnärligt uttryck han inte kommer ge upp.

”Efter en del funderande känner jag inte att jag kan fortsätta vara den konstnär ni alla känner och älskar om min konst begränsas. Jag skulle nog lägga av om jag inte fick uttrycka min konst som jag ser den”, skriver Skepta.

Han avslutar stycket med att konstatera att ”Gas Me Up (Diligent)” fortfarande släpps som planerat den 26:e januari.