• Foto: Elias Hurtig

Youtube-sensationen Sofijah gästar Elias Hurtig

En av de tidigaste svenska internet-fenomenen har varit tyst sedan 2008, nu är hon tillbaka

De som är tillräckligt gamla för att minnas det tidiga Youtube-landskapet i Sverige under 00-talet kommer säkert ihåg Sofijah. Egensläppta låtar som "Horunge" & "Du var så mkt" blev virala hits och de enkla videosarna med den ikoniska texten från Microsoft MovieMaker samlade snabbt på sig miljontals spelningar, trots att hon aldrig hade ett Youtube-konto.

2008 försvann hon dock helt från rampljuset, efter att redan ha varit en ganska mystisk person online då låtarna spreds genom delningssiter och mobiler. I en intervju med Expressen säger hon att låtarna växte fram från en tonåring i en väldigt mörk period, vilket hon till slut behövde släppa för att kunna gå vidare.

Nu återvänder hon dock till micken som 32-åring, med att gästa två etablerade artister i form av Elias Hurtig, tidigare medlem i Hov1 & Ludwig Kronstrand, nuvarande medlem som på singeln "En vanlig, en vanlig plats" går under aliaset The Nowhere Boy.

"En vanlig tid, en vanlig plats kom till i min lägenhet i början av det här året. I samband med att jag skrev låten började jag och Sofia ha mer och mer kontakt. Jag insåg att den mörka stämningen i låten påminde mycket om den musik Sofia släppte under slutet av 00-talet. Det kändes därför inte mer än självklart att fråga henne om vi skulle göra den tillsammans", säger Elias om hur samarbetet med Sofijah kom till.

"En vecka efter det skickade jag låten till Axel Liljefors (producent i Hov1), mest för att se vad han tyckte. Ludwig svarade från Axels mobil att han ville vara med på låten. Jag visste att han skulle passa på låten från första början och när jag senare fick höra hans vers förstod jag att jag hade rätt", fortsätter han.

"En vanlig tid, en vanlig plats” är fjärde singeln från Elias kommande debutalbum, som släpps senare i år. Den är som tidigare singlar, producerad av Picasso On The Beat och Bouzi, som har kokat upp ett emotionellt beat som passar de tre artisternas rader om livets vägval, kärlek och konsten att växa upp.

Lyssna på "En vanlig tid, en vanlig plats" och mer ny musik i DOPEST Playlist!