Sony avtäcker sin nästa Playstation-konsol

Efter flera månader av rykten och sneak peaks avslöjas nu nästa medlem i Playstations familj, första handhållna sen PS Vita

Efter att det ryktats och skvallrats är det nu bekräftat: Sony Playstations "Project Q" eller "Q-Lite" är på riktigt och den släpps senare under 2023.

Det var på sin officiella Youtube som Sony laddade upp ett klipp från sitt årliga "Playstation Showcase" under onsdagskvällen där nya accessoarer till Playstation 5 visades upp. Bland de mer konventionella var ett par trådlösa in-ear hörlurar men den stora nyheten var att de återigen ger sig in i marknaden för handhållna spelkonsoler för första gången sedan det relativa misslyckandet med PS Vita som släpptes 2011.

"Internally known as ‘Project Q,’ it has an 8-inch HD screen and all of the buttons and features of the DualSense wireless controller", sa Playstations Jim Ryan under showcasen enligt The Verge.

"Q-Lite" kommer tekniskt sett att fungera som ett tillbehör till PS5, då den strömmar spel från huvudkonsolen. Enheten gör så att du kan strömma alla spel från din PS5-konsol genom att spela på distans via WiFi. Q-Lite kommer också att ha kvar alla funktioner från handkontrollen Dualsense, som den interaktiva vibrationen och haptiken.

Det har ryktats om att konsolen även kommer att kunna spela vissa spel självständigt från PS5, med hjälp av så kallad "cloud-gaming" som använts av bland andra Nintendo på sin Switch. Detta är ännu inget som har bekräftats, men Sony har meddelat att mer information kommer att dyka upp under de kommande månaderna.