Sony & Honda visar upp bil som styrs med Playstation-kontroll

Under CES 2024 visades projektet 'AFEELA' upp, med ett ovanligt gästspel av den ikoniska Dualshock-kontrollen

En av de mest omtalade bilarna under de senaste åren är Sony & Hondas AFEELA. Enligt duon är det en modern elbil med ”oöverträffad intelligens som minns, kommunicerar, skyddar och inspirerar människor”. AV-elfordonet är utrustat med en ultra-widescreen instrumentpanel och en tillhörande futuristisk digital interiör, som bland annat drivs med AI.

Enligt Sony och Honda är de tekniska elementen framtagna i samarbete med Microsoft som kör Azure OpenAI som en ”konversationsbaserad personlig agent” i bilens UX. Bilen är fortfarande en prototyp men använder även Unreal Engine-driven teknik i bilens system från spelutvecklaren Polyphony Digital, som ligger bakom Gran Turismo-spelen.

Under CES 2024 (Computer Electronics Show) i Las Vegas visade Sony & Honda upp sitt samarbete på ett något oväntat sett. De styrde nämligen bilen med hjälp av en Playstation 5 Dualshock-kontroll. Enligt rapporter från showen kommer kontrollen dock inte att användas i verkligheten, utan var bara med för att visualisera gränserna mellan teknik och mekanik som AFEELA ämnar att gränsa mellan.

Biltillverkaren räknar med att börja ta emot beställningar 2025, varav leveranserna till Nordamerika kommer att ske under våren 2026. Du kan spana in klipp från prototypens uppvisning under CES 2024 ovan, samt en produktfilm längst upp på sidan!